Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 20 december 2018

  Hästdrömmen blev en mardröm

  Att få rätt i ett reklamerat hästköp betyder inte att köparen alltid får tillbaka sina pengar. Det visar flera fall som slutat i rätten.

   Hästen på bilden har ingen koppling till texten.
  Hästen på bilden har ingen koppling till texten. FOTO: Mostphotos

  Ett fall handlar om familjen Börjesson i Västerås köpte en dressyrhäst för 250 000 kronor för att dottern skulle kunna satsa mot högre nivåer inom sin sport. Så blev det inte.

  – Till slut började han stegra. Det var regelrätta stegringar så det började bli farligt för henne att rida, säger dotterns mamma Pernilla Börjesson, till TV4, som granskat säljaren och hens affärer.

  Fallet är bara ett av flera som säljaren varit inblandad i och där hästar efter försäljning visat sig ha sådana skador att de varit obrukbara som ridhästar.

  Just i det här fallet visade sig att hästen hade så kallade kissing spines i ryggen; tornutskott som låg för nära varandra och orsakade hästen smärta. Skadorna hade funnits redan innan köpet av hästen. När veterinärundersökningen gjordes var hästen dessutom påverkad av smärtstillande vilket en senare analys av ett blodprov, som togs vid köpet, visade.

  Tingsrätten dömde säljaren att återta hästen, betala tillbaka den kvarts miljon som hästen kostat plus ränta. Dessutom ska säljaren betala skadestånd till köparen med 232 000 kronor för bland annat veterinärkostnader och behandlingar av hästen. Plus betala köparens rättegångskostnader med 360 000 kronor.

  Trots domen, och trots, som TV4 hävdar, att säljaren sålt hästar för mångmiljonbelopp har köparna ännu inte fått någon ersättning.

  Säljarens bolag försattes i konkurs i slutet av november.

  Relaterade artiklar

  Till toppen