Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 6 november 2017

  Hästgödsel kan bli nytt biobränsle

  Fortum Horse Power Sweden står i startgroparna för att startasmar ett pilotprojekt där hästgödsel ska användas som biobränsle. Nu väntar man bara på tillstånd från Jordbruksverket.

   Per Harsem, försäljningschef på Fortum Horse Power Sweden, jobbar hårt för att hästgödsel ska bli energi i värmeverken.
  Per Harsem, försäljningschef på Fortum Horse Power Sweden, jobbar hårt för att hästgödsel ska bli energi i värmeverken. FOTO: Anders Kristensson

  I Finland har Fortum Horse Power redan en etablerad verksamhet. Sedan två år försörjer 3 000 hästar fem energianläggningar med bränsle. Stallet köper en tjänst av företaget som innebär leverens av stallströ. Samtidigt transporteras hästgödsel till en av energianläggningarna där den förvandlas till el och värme.

  Studier i Finland visar att det är mer miljövänligt att förbränna hästgödsel än de mer vanliga metoderna med kompostering. Miljöpåverkan blir avsevärt lägre.

  LÄS ÄVEN: Skandalöst beslut hotar svenska biobränslen

  Stallägarna som utnyttjar tjänsten är mycket nöjda och allt fler ansluter sig som leverantörer av gödsel eftersom det underlättar deras vardag.

  – Potentialen för hästgödsel som bränsle är stor eftersom energivärdet är väldigt bra, berättar Per Harsem som är försäljningschef på Fortum Horse Power i Sverige.

  Rökgasrening

  Men det är flera faktorer som avgör om det blir en ekonomiskt och miljömässigt god affär. Logistiken måste fungera och det är viktigt att bränslet inte skadar pannorna. Men i princip kan alla kraftvärmeverk med rökgasrening ta emot hästgödsel som bränsle.

  Till projektet i Värmevärdens värmeverk i Hällefors i Bergslagen letar man nu efter 400-500 hästar som ska ge 2,1 GWh under provtiden. För att snabbt komma upp i volym behövs minst mellan 10-20 hästar i varje stall som kan leverera gödseln.

  LÄS MER: Nya säljargumentet för lantbrukare

  Konceptet ska testas och utvärderas efter ett halvår. Projektet i Bergslagen genomförs av Fortum Horse Power tillsammans med Värmevärden Väst. I utvärderingen ingår vilken miljöeffekt bränslet ger, hur det fungerar att elda med och om hur lukten påverkar den lokala omgivningen.

  Ser ljust på framtiden

  Per Harsem ser ljust på hästgödselns framtid som energiråvara och räknar med att tillståndet för att starta projektet är klart inom någon vecka.

  I Sverige finns det runt 360 000 hästar och många hästägare har svårt att bli av med gödseln, framför allt i storstadsregionerna. När den ligger för länge avges skadliga växthusgaser som metan- och lustgas som bidrar till klimatförändringen.

  – Med den här servicen hjälper vi hästägarna att bli av med gödseln som kan bli energi vilket alla vinner på, avslutar Per Harsem.

  LÄS ÄVEN: Många vill bygga biokraftvärmeverkLÄS OCKSÅ: Egna biogasbygget blev succé

  Fakta

  Enligt Fortums beräkningar kan 150 000 av Sveriges hästar bli leverantörer av bränsle.

  För att värma upp en villa under ett år behövs gödsel från två hästar.

  Den enda energiproducenten som satsar på hästgödsel som bränsle är Fortum Horse Power.

  Relaterade artiklar

  Till toppen