Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 23 maj

  Ny dom gör det enklare att bygga

  Nu blir det enklare för hästföretagare att få bygga. Mark- och miljööverdomstolen har slagit fast att det inte behövs bygglov för stall och ridhus.

   Bygglov ska inte krävas i fortsättningen för hästföretagare som vill bygga till exempel stall eller ridhus på jordbruksfastighet.
  Bygglov ska inte krävas i fortsättningen för hästföretagare som vill bygga till exempel stall eller ridhus på jordbruksfastighet. FOTO: Mostphotos

  Domen i Mark- och miljööverdomstolen är en följd av det tidigare avgörandet kring travtränaren Robert Bergh. I det fallet klargjorde domstolen att jordbruksundantaget gällde även hästar när det handlade om att sätta upp hagar inom strandskyddat område.

  Fallet drevs av LRF via LRF Konsult som nu också drivit att samma undantag för strandskyddsreglerna också ska gälla bygglovsbestämmelserna.

  Har hindrat utveckling

  Bygglovskravet har varit ett problem för många hästföretagare för att utveckla sitt företag, till exempel genom att bygga ett stall eller ridhus. För att få bygga för hästverksamhet har man varit tvungen att söka bygglov. Det till skillnad mot andra företag i de gröna näringarna som har kunnat utnyttja bygglovsfrihet enligt undantaget i plan- och bygglaget.

  Nu ska det bli enklare efter att domstolen nu slagit fast att hästverksamhet omfattas av samma undantag.

  ”Det här får en mycket positiv inverkan på hela hästnäringen”, säger Lotta Folkesson, ordförande i LRF Häst, i ett pressmeddelande.

  Boverket ändrar

  Boverket har nu efter påtryckningar från LRF meddelat att de ska uppdatera vägledningen för plan- och bygglagen med de båda domarna, något som Boverket tidigare inte har velat göra.

  Domen är det första vägledande avgörandet som slår fast att hästar på bete eller foderproduktion till häst i sig också är jordbruk. För att stall och ridhus ska vara bygglovsbefriade krävs att man har bete eller foderproduktion till hästarna.

  Därför kan det ändå krävas bygglov i vissa fall, till exempel om hästverksamheten i en ekonomibyggnad anses självständig från själva jordbruket eller har en utformning eller standard som gör att den inte kan anses som en bygglovsbefriad ekonomibyggnad.

  Relaterade artiklar

  Till toppen