Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 15 juli 2017

  Hästföretag i karantän under högsäsong

  Ett hästföretag i Kyrkekvarn, utanför Mullsjö, sattes i karantän efter att hästarna på anläggningen hastigt insjuknat.

   Arkivbild. Hästföretaget har turridningsverksamhet och sattes i karantän på grund av misstänkt kvarka. Hästarna på bilden är inte från samma verksamhet.
  Arkivbild. Hästföretaget har turridningsverksamhet och sattes i karantän på grund av misstänkt kvarka. Hästarna på bilden är inte från samma verksamhet. FOTO: Mostphotos

  Man misstänkte den mycket smittsamma sjukdomen kvarka, som påverkar hästens luftvägar, rapporterar Jönköpingsposten.

  – Istället för att leda ridturer sanerar vi stall och utrustning. Allt måste rengöras för att inte sprida smittan vidare, säger Tomas Ankarcrona, receptionist till JP.

  De 35 hästarna är del av en bredare aktivitetsanläggning och står för ungefär hälften av inkomsterna i företaget. Nu är det högsäsong, vilket gör att händelsen får stor påverkan på företagets inkomster.

  Företaget har även boende som kombineras med olika aktiviteter. Hästarna används både till turridning och hyrs ut under längre tid.

  Många av kunderna kommer från övriga Europa och man ringer nu runt för att informera om att hästarna inte längre är tillgängliga på grund av sjukdom.

  – Trots att vi erbjuder andra aktiviteter som kanoter eller cyklar så väljer en del att avboka allt, vilket slår ännu hårdare ekonomiskt, säger Ankarcrona till Jönköpingsposten.

  Svar har nu kommit från veterinär att det inte är kvarka som hästarna drabbats av och karantänen är avblåst. Det rör sig dock om någon typ av luftvägspåverkande smitta och hästarna kommer att vara ”sjukskrivna” från arbete tills de är friska enligt anläggningen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen