Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 12 July

  ”Oberon är en häst som betyder mycket”

  Nordsvenska valacken Oberon har varit på rymmen sedan den 20 juni. Ägaren Ann Björklin letar fortfarande efter sin häst med ljus och lykta.

   Arbetshästen Oberon tillsammans med ägaren Ann Björklin. Oberon har varit försvunnen sedan den 20 juni.
  Arbetshästen Oberon tillsammans med ägaren Ann Björklin. Oberon har varit försvunnen sedan den 20 juni. FOTO: PRIVAT

  En blåsig natt för tre veckor sedan försvann Oberon från sin hage i Almunge i Uppsala kommun. Samma natt försvann även den hästkompis som gick i hagen med Oberon, men den hästen återvände på förmiddagen dagen efter.

  Sedan dess har Oberons ägare Ann Björklin utfört ett gediget arbete för att försöka spåra Oberon i skogarna kring Almunge. Första dagarna finkammades närområdet och kända fällor. De har sökt till fots, till häst och vid tre tillfällen med en spårhund, som fått spår på honom cirka 1,2 mil från hagen. Men trots det har det varit svårt att veta åt vilket håll han har gått.

  Ingen har sett honom

  Hittills har tyvärr ingen rapporterat att de har sett honom, berättar Ann Björklin för ATL:

  – Jag har även pratat med trafikupplysningen för att se om någon har rapporterat att de har fått syn på en häst vid en väg, men det gav ingenting.

  Oberon är ny i området och hade enbart funnits hos Ann Björklin i två månader. Tidigare bodde han i Västergötland.

  – Men han verkar ha rört sig smart på skogsvägar och vid vattendrag för att dricka vatten. Det är ju ett enormt skogsområde det handlar om, det är också det som gör det svårt att hitta honom.

  En arbetskamrat

  Oberon är åtta år och en välkörd arbetshäst, berättar Ann Björklin. Hon utbildar sig för närvarande inom körningen och planen var alltså att Oberon skulle vara hennes arbetskamrat. De skulle bland annat arbeta med olika skogsuppdrag tillsammans.

  – Oberon är alltså en häst som betyder mycket på flera sätt, säger Ann Björklin.

  Har du fortfarande hopp om att hitta honom?

  – Det pendlar mycket. Jag har hopp om att hitta honom även om jag stundtals tvivlar när någon borde ha sett honom under den här tiden. Men just nu har jag bara fokus på att hitta honom.

  LÄS OCKSÅ: Ko flydde slakt – får kungligt stödLÄS OCKSÅ: Lyckligt slut för Colt

  Till toppen