Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 5 juli

  Avlivades akut efter anmälan

  Tre hästar avlivades akut av djurskyddsskäl i samband med en kontroll på en gård i Sörmland.

   Stärkelserikt gräs kan orsaka fång hos häst. Arkivbild.
  Stärkelserikt gräs kan orsaka fång hos häst. Arkivbild. FOTO: Shutterstock/TT

  Länsstyrelsen i Sörmland gjorde en kontroll på den aktuella gården efter en anmälan om att en häst blivit liggande flera dygn. Vid kontrollen visade det sig att hästarna var i dåligt skick och veterinär kallades in. Denne bedömde att hästarna omedelbart borde omhändertas och avlivas av djurskyddsskäl.

  – En av hästarna var döende, de andra två var i behov av såpass intensiv veterinärvård och lång rehabilitering att de inte ansågs vara kandidater till omplacering, säger Henrietta Schönenstern, enhetschef för landsbygdsutveckling och vilt på länsstyrelsen, till Sörmlands Nyheter.

  Bedömningen var att de tre hästarna drabbats av fång och att sjukdomsförloppet hade hunnit gå för långt.

  Hästägaren motsatte sig ett omhändertagande och avlivning, varför länsstyrelsen fick begära handräckning av polis.

  Fång hos häst

  Enligt försäkringsbolaget Agria är fång är en av de vanligaste diagnoserna på häst. Varje år mer än fördubblas antalet drabbade hästar under perioden maj till juli. Under 2018 ökade dessutom antal fångfall över helåret med 15 procent jämfört med 2017.

  Vissa raser som shetlandsponnyer och gotlandsruss kan vara mer i riskzonen för fång men i dag ses fång i stort sett hos alla raser.

  En vanlig orsak till fång är att hästar är för feta, eller som vid sommarhalvåret, att hästarna släpps ut på gräsrika beten. Andra orsaker kan vara sjukdomar som PPID eller EMS.

  Med rätt åtgärder kan en häst som fått fång bli återställd men kommer alltid att vara i riskzonen för återfall.

  Relaterade artiklar

  Till toppen