Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 7 juni

  Hästar kvävdes till döds – tränaren fick dagsböter

  En travtränare har dömts till 60 dagars villkorligt fängelsestraff för att inte ha haft tillräcklig uppsikt över två hästar vid en färjeöverfart från Finland till Sverige.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Vid överfarten rådde stormigt väder och ankomsten till Stockholm upptäcktes att båda hästarna var döda. Enligt domen var dödsorsaken kvävning, skriver Travronden.

  Travtränaren har försvarat sig med att han själv blev sjösjuk och inte kunde se till hästarna. Men han skulle ha avtalat med besättningen ombord om att hästarna skulle kollas. Färjebolaget har dock menat att man bara har haft ansvaret för själva överfarten och att bolaget inte haft något ansvar för hästarnas välbefinnande ombord. Färjebolaget har också uppgett att hästarna kollades av personal vid halvfyra-tiden på morgonen och att de enligt uppgift då mådde bra.

  Rätten ansåg dock att tränaren inte gjort tillräckligt för att försäkra sig om att hästarna skulle klara överfarten. Förutom villkorligt fängelsestraff döms tränaren att också betala motsvarande en halv miljon kronor i skadestånd till hästarnas ägare.

  Relaterade artiklar

  Till toppen