Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 31 maj 2017

  Hästar i stadsmiljö ökar trivseln

  I tolv års tid har fastighetsbolaget Vätterhem i Jönköping använt häst och vagn för att samla in returpapper i området Råslätt. Till hösten utökas verksamheten.

   Kusken Våge Sjöberg brinner för sitt arbete med hästarna.
  Bild 1/4 Kusken Våge Sjöberg brinner för sitt arbete med hästarna. FOTO: Anette Halldorf
   Att använda hästar för att samla in returpapper skonar inte bara miljön, det ökar även trivseln.
  Bild 2/4 Att använda hästar för att samla in returpapper skonar inte bara miljön, det ökar även trivseln. FOTO: Anette Halldorf
   Hästen Salsa drar den specialbyggda vagnen runt Råslätt.
  Bild 3/4 Hästen Salsa drar den specialbyggda vagnen runt Råslätt. FOTO: Anette Halldorf
   Kuskarna Våge Sjöberg och Ingvar Karlsson är välkända i Råslätt.
  Bild 4/4 Kuskarna Våge Sjöberg och Ingvar Karlsson är välkända i Råslätt. FOTO: Anette Halldorf

  – Att använda häst och vagn ökar både trivseln och förbättrar miljön, menar Tommy Johannesson, vice vd i Vätterhem.

  Klockan är sju på morgonen. På långt håll hörs klappret av hovar mot asfalten. Det är omöjligt att inte lägga märke till ekipaget som rullar in bland lägenheterna i Råslätt.

  Varje fredag året om kuskar Våge Sjöberg och Ingvar Karlsson runt i området för att samla in returpapper. I vanliga fall turas de om och kör varannan fredag, men eftersom det är hästen Salsa som drar den specialbyggda vagnen den här dagen behövs två kuskar. Nordsvensken Salsa är bara sju år och vänjer sig sakta men säkert vid arbetet.

  – Hon måste kunna stå stilla när sopkärlen med returpapper ska hämtas och lämnas vid miljöstationerna, berättar Våge Sjöberg.

  Både Våge Sjöberg och Ingvar Karlsson är lantbrukare och hästar har alltid varit en viktig del av deras liv. Våge Sjöberg är visserligen pensionär numera, men fortsätter ändå att arbeta med sophämtningen.

  – Det är så roligt att arbeta med hästarna.

  Flera av de boende i Råslätt hejar och vinkar glatt när Salsa passerar.

  – Alla här vet vilka vi är. Många anpassar sina kafferep efter oss, skrattar Våge Sjöberg. De kommer ut från sina lägenheter för att prata och klappa hästarna.

  Initiativet att använda hästkrafter för att samla in returpapper kom ursprungligen från Vätterhems vice vd Tommy Johannesson.

  – Vi ville minska trafiken i Råslätt. Att använda häst och vagn är en symbolhandling för vårt miljöarbete, men det bidrar även till att förbättra den sociala miljön, menar Tommy Johannesson.

  Någon ekonomisk vinst blir det inte, tvärtom. Att använda hästar är dyrare än vanliga sopbilar eftersom arbetet tar längre tid.

  – Lönsamhet handlar inte bara om pengar. Vi tycker att det är värt den extra kostnaden eftersom trivseln ökar.

  Råslätt är ett idealiskt område för den här verksamheten, berättar Tommy Johannesson.

  – Området har många lägenheter på en relativt liten yta. Dessutom är det plant, det kan inte vara kuperat om man ska använda häst och vagn i det här arbetet.

  Till hösten kommer hästar att användas vid insamling av returpapper i ytterligare ett bostadsområde, nämligen Österängen.

  – Vi tror och hoppas att det kommer att fungera lika bra i Österängen som det gör i Råslätt.

  Namn: Våge Sjöberg

  Yrke: Pensionerad lantbrukare. Numera hästentreprenör på deltid.

  Bolagsform: Enskild firma

  Omsättning: 150 000 kronor

  Arbetshästar i stadsmiljö

  Cirka 30 procent av landets kommuner använder arbetshästar, främst till skogsarbete, men även till snöröjning, parkskötsel, sophämtning och gräsklippning.

  Många kommuner och företag vill använda hästar som ett led i sitt miljöarbete. Hästar fyller även en viktig social funktion i stressiga stadsmiljöer.

  Källa: Hästnäringens nationella stiftelse.

  Stort intresse för nystartad kuskutbildning

  I juni invigs ett nationellt brukshästcentrum på riksanläggningen Wången utanför Östersund.

  Till hösten startas en kuskutbildning för brukshästkörning som vänder sig till blivande entreprenörer. Det är 36 sökande till de tio platserna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen