Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 14 juni 2018

  Hästminne - även för ansiktsuttryck

  Hästen minns om du var arg eller glad förra gången ni sågs. Forskare i Storbritannien har upptäckt att de fyrfota djuren är extremt bra på att avläsa ansiktsuttryck.

   Brittiska forskare har upptäckt att hästar minns om en person var glad eller arg senast de sågs.
  Brittiska forskare har upptäckt att hästar minns om en person var glad eller arg senast de sågs. FOTO: Mostphotos

  Det är dags att du börjar använda ditt bästa leende när du hanterar dina hästar. De kan inte bara läsa dina ansiktsuttryck – utan kommer också ihåg dem. Och kan läsa av dem.

  Forskare vid universiteten i Sussex och Portsmouth i Storbritannien har de senaste åren gjort flera uppmärksammade undersökningar om hästar.

  För två år sedan visade man att djuren reagerade olika på foton av arga respektive glada människoansikten. Nu har man tagit forskningen ett steg längre.

  Man fotograferade en testperson två gånger; med ett argt respektive ett glatt ansikte. Sedan visade man den ena av bilderna för en häst. Några timmar senare besökte testpersonen hästen och använde ett neutralt ansiktsuttryck. Testpersonen visste inte vilket foto som använts.

  Resultatet blev oväntat. Hästar som visats en arg bild visade tecken på att bli stressade, de kliade sig och luktade på golvet. De tittade också på testpersonen med vänstra ögat. Tidigare undersökningar har visat att hästar föredrar att titta på negativa saker med just vänstra ögat, de använder i stället högra ögat för positiva saker.

  – Vi vet att hästar är socialt intelligenta djur, men det här är första gången vi har sett ett däggdjur visa upp den här förmågan, säger Leanne Proops vid University of Portsmouth.

  Resultaten från undersökningen har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

  LÄS OCKSÅ: Missbildade kotor kan få hästar att störtaLÄS OCKSÅ: Stämde veterinär på 750 000 kronor

  Läs mer om

  Till toppen