Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 31 maj

  Hästar avlivades efter att ha fått salmonella

  Två av varandra oberoende hästar i Eskilstunatrakten har fått avlivas efter att de drabbats av salmonella.

   Salmonellabakterien kan bland annat spridas via kontaminerat vatten.
  Salmonellabakterien kan bland annat spridas via kontaminerat vatten. FOTO: Mostphotos

  De båda hästarna insjuknade för cirka en månad sedan och utredning kring fallen pågår. De inträffade på två olika gårdar och enligt uppgift till tidningen Ridsport finns inget samband mellan fallen.

  Att det handlade om salmonella konstaterades efter provtagning. Varifrån smittan kommer är ännu okänt.

  – Man vet att hästpopulationen har en viss frekvens av salmonella, men hur många hästar som bär på smittan i landet vet vi inte. Det måste i princip alltid finnas en bakomliggande orsak till att salmonellan får chans att bryta ut. Oftast insjuknar fölungar, eftersom de är unga och har dåligt immunförsvar. Men i dessa två fall är det inte föl som blivit sjuka, säger Lars-Erik Staberg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, till tidningen Ridsport.

  Sverige har tre-fyra salmonellafall bland häst varje år och det ovanligt att hästar dör av salmonellan eller blir så dåliga att man måste avliva dem. Vanligtvis läker salmonellan ut med tiden när immunsystemet tar hand om infektionen enligt Lars-Erik Staberg.

  – I dessa två fall har det troligtvis varit andra bakomliggande orsaker också som gjort att de blivit så dåliga att de tvingats avlivas på grund av djurskyddsskäl. I Sverige behandlar vi inte salmonellasjuka hästar som man gör i andra länder, med massiva doser antibiotika, utan man tar bort dem om de blir för dåliga.

  I allvarligare fall kan sjukdomen ge blodförgiftning eller kolit då det ofta sprids endotoxiner till blodet. Det är gifter som frigörs när bakterien dör och påverkar hästens cirkulation. I dessa fall krävs intensivvårdsbehandling.

  Salmonella

  Salmonellabakterien sprids via träck till mun via exempelvis vatten, foder, inredning eller redskap. Hos häst kan infektionen förlöpa utan symptom eller med olika grader av diarré som läker spontant. Smittrisken är hög under diarréfasen.

  Viktigast i behandlingen av salmonella är att upprätthålla hästens vätske- och saltbalans.

  Sjukdomen är anmälningspliktig och en så kallad zoonos, det vill säga sprider sig mellan djur och människa.

  Källa: SVA

  Relaterade artiklar

  Till toppen