Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 10 augusti 2018

  Expert: Hästägare kan tvingas till nödslakt

  Maten räcker inte till alla djur och foderpriserna kan komma att tredubblas. Många hästägare kommer därför att tvingas nödslakta sina fyrbenta vänner, tror experter.

  Torkan gör att priset för hästmat redan nu kan nå skyhöga höjder – och det kommer antagligen att bli ännu värre i vinter, enligt Per Pettersson, ordförande i LRF Mälardalen. För både ridskolor, uppfödare och privathästägare blir det en rejäl ekonomisk smäll.

  ”Många ridskolor har också förskottsbetalning, så deras avgifter för hösten är redan fakturerade. De kan inte höja priset i efterhand. Men jag har till och med sett någon ridskola som har ordnat en krisfond”, säger Anna Reilly, ridskolerådgivare på Svenska ridsportsförbundet.

   Privatstall med få hästar kan klara sig sämre under foderbrisen. Arkivbild.
  Privatstall med få hästar kan klara sig sämre under foderbrisen. Arkivbild. FOTO: Björn Larsson Ask / SvD / TT

  Inga krispengar

  Regeringen presenterade nyligen ett krispaket till lantbruket, men det har inte kommit några krispengar till hästnäringen.

  Det akuta foderläget gör att många hästägare helt enkelt måste tänka sig att slakta sina hästar i vinter eftersom det kommer att bli för dyrt för många, tror Pettersson och Reilly. Särskilt äldre hästar, som kanske mest går kvar som gamla kompisar och har ett lågt ekonomiskt värde.

  ”Ingen vill köpa en gammal häst. Till exempel en halt gammal travare, den har inget värde, men den måste ändå ha mat. När det inte finns foder återstår bara slakt”, säger Pettersson.

  Till destruktion

  Det kommer att bli fråga om nödslakt i många fall, förklarar han. Många hästar får inte användas som livsmedel, till exempel har vissa läkemedel livstids karens.

  ”Sådana hästar går till destruktion och bränns, eller mals ned och blir till biogas. Men finns det inte mat så måste en hästägare fundera ‘får jag ihop det här?’. Man kan inte låta djuren svälta.”

  Det går inte att uppskatta hur många hästar som kan gå till slakt på grund av torkan, enligt Pettersson som råder den som har häst att redan nu fundera igenom hur man ska klara vintern.

  ”Hela Europa har brist på grovfoder på grund av torkan. Men det är klart, den som har gott om pengar kan ju betala för att få hit det från andra håll. Men det kommer att kosta väldigt mycket”, säger han.

   Nu tror experter att många hästar kan tvingas till slakt. Arkivbild.
  Nu tror experter att många hästar kan tvingas till slakt. Arkivbild. FOTO: Fredrik Persson / TT

  Hopp om regn

  Torkan gör hästägarna mycket oroade för vintern, enligt Anna Reilly.

  ”Många ridskolehästar kommer tillbaka från betet nu och det finns en stor oro hos ridskoleägare.”

  En del av hästägarna hoppas fortfarande på regn och att situationen då ska lösa sig. Men det ser inte särskilt ljust ut på den fronten. På några ställen i landet väntas regn den närmaste tiden, enligt SMHI:s långtidsprognoser, men det är osäkert hur mycket. Därför gör hästägare klokast i att redan nu planera för vintern och försöka få fatt i så mycket hö som går, konstaterar Reilly.

  Många ridskolor har upparbetade kontakter med bra foderleverantörer sedan länge. Men problemet nu är att de som säljer foder inte kan säga hur mycket de kan leverera, säger hon.

  Pettersson är inne på samma linje. De större foderköparna har ett bättre läge, eftersom de oftast handlat av samma leverantör i åratal. Värre är det för mindre stall, för exempelvis privatpersoner med ett fåtal djur, tror han.

  ”Jag har hört om leverantörer som helt väljer bort kunder med färre än tio hästar”, säger Reilly.

   Hästar på brunbränt bete. Arkivbild.
  Hästar på brunbränt bete. Arkivbild. FOTO: Maja Suslin/TT

  Priset stiger

  Foderpriserna har redan stigit, men Pettersson tror att de snart kommer att ligga på det tredubbla jämfört med tidigare.

  En rundbal med hösilage räcker i ungefär fem dagar för fyra hästar. Den har kostat runt 500 kronor, men nu kommer den ligga på ett par tusen kronor.Reilly bekräftar att fodret nu snabbt stiger i pris.

  ”Jag ser att så fort någon lägger upp foder till salu på Facebook så kastar sig folk över det”, säger hon.

  LÄS OCKSÅ: Torkan kan ge brist på foder i åratalLÄS OCKSÅ: Hästägare är räddningen för Roger Björklund

  Fakta: 355 500 hästar

  2016 fanns 355 500 hästar i landet, i runt 100 000 stall och hästanläggningar. Som en jämförelse fanns vid samma tid drygt 330 000 mjölkkor i landet.

  Det innebär en hästtäthet på 36 hästar per tusen invånare för 2016. Lägst täthet fanns i Norrbottens och Stockholms län, 12 respektive 23 hästar per tusen invånare. På Gotland, som är hästtätast, fanns 103 hästar per tusen invånare.

  Ungefär 95 000 av hästarna i landet ingår i någon form av näringsverksamhet, enligt tidningen Ridsport. Branschen sysselsätter runt 28 000 personer i landet.

  Källa: Jordbruksverket och Ridsport

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen