Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 11 april 2019

  Handlade i nöd – slapp betala böter

  På väg till veterinärkliniken vid Ultuna med en akut sjuk häst fick Michael Demmers fortkörningsböter. Han vägrade betala och nu har tingsrätten, som menar att han handlade i nöd, gett honom rätt.

   ”Det kändes bra att ha fått rätt men jag gör inte om den är processen, det tog mycket energi”, säger Michael Demmers, travtränare och välkänd uppfödarprofil.
  ”Det kändes bra att ha fått rätt men jag gör inte om den är processen, det tog mycket energi”, säger Michael Demmers, travtränare och välkänd uppfödarprofil. FOTO: Mostphotos/Privat

  En kväll i maj förra året insåg Michael Demmers, uppfödare och travtränare vid Västerbo Stuteri i Heby, att en koliksjuk häst i stallet behövde akut till klinik för vård. Trots att det finns veterinärklinik på stuteriet.

  – Vi har lärt oss från tidigare fall att det är bättre att åka en gång för mycket med kolikhästar. På Ultuna har de helt andra resurser än vi har. Nu var det knappt så hästen klarade att stå i transporten och den behövde senare bukopereras, säger Michael Demmers.

  Från Västerbo är det cirka sex mil till Ultuna och någon gång har det hänt att man fått poliseskort. Så inte denna gång och det var bråttom.

  – Jag försökte i alla fall hålla mig till hastighetsbegränsningen där det var 70 kilometer i timmen.

  Fartkameran blixtrade

  Men i höjd med Östfora blixtrade fartkameran till, det gick sex kilometer för fort på 70-sträckan. Michael Demmers nekade till uppsåtligt brott eftersom han hade en sjuk häst på hästlastbilen. Då valde åklagaren att gå vidare och åtala för hastighetsöverträdelse.

  – Jag blev irriterad för det handlade om att rädda livet på hästen. Hade det handlat om en vanlig fartkontroll av polisen hade de ju själva kunnat se hur det stod till med hästen. Då hade det här aldrig hänt.

  Handlade i nöd

  Tingsrätten valde dock att fria. Rätten menade i sin dom att det handlade om en färd strax över tillåtna hastighet. Rätten konstaterade också att det verkligen handlade om nöd, vilket visades genom de journalkopior som skickats in.

  – Rätten var mer förstående och det kändes bra att fått rätt, säger Michael Demmers.

  Fotnot: Hästen klarade bukoperation och har senare startat i trav igen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen