Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 9 januari 2017

  Hästägare fick djur beslagtagna på felaktiga grunder

  En hästägare i norra Sverige anmälde en distriktsveterinär för tjänstefel i samband med att hon fick sina djur beslagtagna. Nu har hon fått rätt.

   Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård anser att en distriktsveterinär i norra Sverige har varit försumlig i sin yrkesutövning.
  Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård anser att en distriktsveterinär i norra Sverige har varit försumlig i sin yrkesutövning.

  Det var i samband med en oanmäld kontroll 2013 som länsstyrelsens djurskyddsinspektörer tog hjälp av distriktsveterinären för att inspektera misstänkta brister i djurhållningen. Kort efteråt omhändertogs flera av kvinnans hästar av länsstyrelsen.

  Brast i dokumentation

  Till grund för omhändertagandet låg en hullbedömning, som ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, har konstaterat brister i.

  I sitt beslut lägger nämnden stor vikt vid att veterinärbedömningar ska dokumenteras så noggrant som möjligt. Här konstaterar nämnden att en tredje veterinär som anlitades för att göra en hullbedömning gick mer grundligt till väga i sin dokumentation. Bland annat filmades hela jobbet, vilket väger till hästägarens fördel.

  Får en erinran

  Distriktsveterinären har å sin sida framfört att hon anser att hon har gjort en så objektiv bedömning som möjligt. Ändå kritiseras distriktsveterinären. Enligt ansvarsnämndens bedömning var veterinären, som ingick i länsstyrelsens arbetsgrupp, försumlig i sin yrkesutövning, vilket nu har fått till följd att hon har tilldelats en disciplinpåföljd i form av en erinran.

  Relaterade artiklar

  Till toppen