Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 26 februari 2019

  Häst skadad vid hundattack

  En häst fick svåra skador efter att ha blivit attackerad av två hundar vid Huvudsta ridskola. I Storbritannien är liknande händelser med lösa hundar inte ovanliga och där oroas bönderna över angreppen mot bland annat får.

   Ekipaget och hunden på bilden har ingen koppling till texten. Arkivbild.
  Ekipaget och hunden på bilden har ingen koppling till texten. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Det var i söndags som en ung ryttare till häst blev attackerad av hundarna vid Huvudsta ridskola i Solna Enligt vittnesuppgifter skulle hundarna ha släppts lösa av två yngre män och bussades på hästen. Ryttaren föll av medan hästen blev biten i bakbenen. Hästen började skena men kunde infångas av personer på ridskolan. Ryttaren chockades och fördes till sjukhus. Hästen fördes med skador på bakbenen till hästklinik där den fick stå kvar.

  – Det är förfärligt och jag känner mig bedrövad, säger Davina McVey Gillian, verksamhetschef vid Huvudsta ridskola till mitti.se

  Det har varit incidenter tidigare, enligt Davina McVey Gillian:

  – Vi har påtalat risken för Solna stad utan att få gehör, säger hon.

  Jagades ut i havet

  I Sverige inträffar årligen angrepp från lösa hundar mot hästar eller andra djur i lantbruket. I Storbritannien är det dock mer vanligt. För någon vecka sedan jagades en 17-årig flicka till häst på en strand i Exmouth, Devon. 17-åringen ramlade av hästen medan hunden fortsatte att jaga hästen ut i vattnet.

  Kvar på stranden stod hästen ägare och försökte få hundägaren att kalla tillbaka sin hund, utan resultat.

  I Storbritannien noteras att antalet angrepp av lösa hundar mot boskap ligger kvar på historiskt höga nivåer. I till exempel Wales ökade antalet attacker mot boskap med 113 procent under 2018.

  Får drabbas mest

  Attackerna beräknades kosta det brittiska lantbruket 1,2 miljoner pund 2018. Framför allt är det får som drabbas enligt National Farmers Union Mutual, NFU.

  – Tusentals får dödas på ett fruktansvärt sätt av hundar, säger Rebecca Davison, talesperson för försäkringsbolaget NFU Mutual, till Farmers weekly.

  Bryr sig inte

  NFU Mutual menar att även om undersökningar visar att allt fler väljer att koppla sina hundar i närheten av boskap eller får, så är fortfarande alldeles för många som låter sina hundar rymma eller springa lösa:

  – Endera så har hundägarna ingen aning vad som händer eller så bryr de sig inte om att deras hundar attackerar djur och skapar kaos, säger Davison.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen