Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 25 juni 2019

  Ungdomar rövade bort hästar

  En väktare fattade misstankar när ett par ungdomar kom med ett par hästar mitt i natten. Det skrämde dem på flykten.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Shutterstock

  Det visade sig att de båda hästarna stulits från ett stall i Hylte i Halland. Ungdomarna misstänks ha tagit hästarna, sadlat dem och ridit i väg. När de träffade på väktare fattade denne misstankar eftersom hästarna verkade bråkiga.

  Efter att ungdomarna träffat på väktaren lämnades hästarna lösa. Senare under natten hittades hästarna av några andra personer. De ringde ägaren, som inte hade en aning om vad hästarna varit med om under natten.

  – Jag tänkte först att det här inte är sant. Jag kände mig maktlös, säger ägaren Elaine Henriksson, till SVT Nyheter.

  En av hästarna hade drabbats av fång tidigare och var därför ordinerad medicin och boxvila med så lite rörelse som möjligt för att inte förvärra tillståndet. Stärkelserikt gräs är också något som en fång-häst inte ska äta alls. En skylt på hästens box informerade också om att hästen var sjuk och hade boxvila.

  Nu hann hästarna beta en hel del grönt gräs under timmarna i frihet. Det kan ha förvärrat hästens tillstånd.

  – Det här var det värsta som kunde hända. Att de skulle ta ur honom ur boxen. Jag tycker det är sorgligt att människor inte förstår.

  Polisen söker nu upplysningar kring fallet.

  Fång

  Fång är en inflammation i lamellagret i hästens hovar, där det sker en nedbrytning av inre stödjande lamellerna i hoven. Det kan få hovbenet att rotera inuti hoven. Den normala tillförseln av blod till lamellerna störs och tillståndet orsakar svår smärta i hästens hovar.

  Trots att sjukdomen är känd sedan lång tid tillbaka är dess orsak inte helt klarlagd. Men den kan utlösas av bland annat för kraftigt bete, övervikt, för mycket kraftfoder, kvarbliven efterbörd efter fölning eller underliggande sjukdomar som PPID och EMS.

  Källa: www.hastsverige.se

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen