Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 28 juli 2019

  Häst fastnade på ö – dramatisk räddning

  På fredagskvällen fastnade en häst på en ö i Stora Älgsjön norr om Norrköping och räddningstjänsten fick rycka ut. Efter flera dramatiska timmar lyckades de till slut, med hjälp från allmänheten, få henne i land.

   Bilden är en arkivbild och har inget med händelsen att göra.
  Bilden är en arkivbild och har inget med händelsen att göra. FOTO: Mostphotos

  Hästen, som verkade ha blivit skrämd av någonting, började plötsligt simma ut i vattnet. Ägaren fick tillsammans med en man som hade en båt, försökta mota upp hästen mot en ö. Sedan var problemet hur de skulle få tillbaka hästen på land, skriver SVT Öst.

  – Varken räddningstjänsten eller länsveterinären hade varit med om något liknande och först visste vi inte hur vi skulle få tillbaka henne till fastlandet, säger Erica Carlgrip till SVT Öst.

  Hon äger stallet där hästen var och tränade tidigare på kvällen, och var närvarnade vid händelsen. Hennes man var dessutom båtägaren som hjälpte till vid räddningsaktionen.

  Luftkuddar blev lösning

  Lösningen på problemet blev de luftkuddar som vanligtvis används av räddningstjänsten för att lyfta upp bilar vid olycksplatser. Kuddarna spändes fast på hästen så att de liknade armpuffar och sedan skulle hästen bogseras i land. Men det var inte helt lätt.

  Under tiden började båtens motor brinna och man fick i stället ro iland. Nästan halvvägs ut i sjön orkade inte heller hästen simma vidare. Men efter flera timmar lyckades de äntligen få hästen i land, som då var helt slut.

  – Det såg riktigt dystert ut ett tag så det var en helt fantastisk känsla när hon reste sig upp. Vi är så tacksamma till alla som hjälpte till, säger Erica Carlgrip till SVT Öst.

  Till nyhetskanalen har ägaren bekräftat att hästen mår bra trots omständigheterna, med några mindre skador på benet men piggare och med aptit.

  Relaterade artiklar

  Till toppen