Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 16 januari

  Här är hästarna vägen till bättre hälsa

  Ekerö.

  Anrika Kungsgården på Drottningholm har blivit en fast punkt för Stiftelsen Hippocampus hästunderstödda verksamhet för barn och unga med särskilda behov.

  – Att vi fick chansen att bygga upp en egen verksamhet här är fantastiskt, säger Pia Tillberg, verksamhetsledare och grundare.

   Hästarna i hagen och Stall Kungsgården i bakgrunden. Pantheon, som står i förgrunden, och de andra stödhästarna är snälla, trygga och sociala.
  Hästarna i hagen och Stall Kungsgården i bakgrunden. Pantheon, som står i förgrunden, och de andra stödhästarna är snälla, trygga och sociala. FOTO: Cecilia Persson

  Drömmen om att kunna bedriva hästunderstödda insatser från ett och samma ställe har funnits med sedan Pia Tillberg startade stiftelsen Hippocampus på 1990-talet.

  Hon är fysioterapeut och har vigt sitt liv åt att hjälpa människor till en bättre psykisk och fysisk hälsa med hjälp av hästar.

  Tidigare har verksamheten hållit till på olika ridanläggningar, oftast ridskolor. Nu kan deltagarna, varav flera kommer från grundskolor med inriktning mot barn med särskilda behov, i stället åka till Stall Kungsgården på Drottningholm.

  – Det ger mycket att samla allting på samma ställe. Det skapar bra möjligheter att kunna utveckla oss härifrån, säger Pia Tillberg.

   Hippocampus grundare Pia Tillberg, på Pantheon, en häst som ägts av ackordhäststiftelsen.
  Hippocampus grundare Pia Tillberg, på Pantheon, en häst som ägts av ackordhäststiftelsen. FOTO: Alina Österström

  Kungsgården ligger i närheten av Drottningholms slott och byggdes i början av 1900-talet. Fram till 1970-talet fanns en arrendator här som drev mjölkgård, därefter byggdes ladugården om till privatstall. Gården ägs av Statens fastighetsverk och förvaltas av Ståthållarämbetet, som också sköter de kungliga slotten.

  – Det är ett byggnadsminne, så utsidan är skyddad och den får vi inte göra om. Men vi har kunnat anpassa bygget efter våra besökares behov, säger Pia Tillberg.

  Det blir helt nyrenoverade stallar invändigt och plats för besökare att byta om, duscha och delta i föreläsningar. I år drar verksamheten igång på allvar. När ATL var på plats i november gick renoveringen in i slutfasen.

  – Viktigast är att skapa motivation och lust att vilja komma hit. Vi vill ge möjlighet för fler att kunna utveckla sin motorik, lära sig nya saker och vara en del i ett socialt sammanhang, säger Pia Tillberg.

  I dag finns fyra hästar på Stall Kungsgården som stiftelsen äger. Alla hästarna kommer från ridskolor, många är lite äldre och i det läget i livet att de behöver dra ner på tempot. En av dem, Phantheon, har ägts av ackordhäststiftelsen.

  För att passa i verksamheten behöver hästarna vara snälla, trygga och sociala.

  – Hästen är så speciell jämfört med andra djur. Den är stor, den är nyfiken, du kan sitta på den och uppleva saker i rörelse, säger Pia Tillberg.

   Projektledaren Cathrina Risshytt Collman och verksamhetsledaren Pia Tillberg utanför Kungsgårdens stall. Hunden heter Nessie.
  Projektledaren Cathrina Risshytt Collman och verksamhetsledaren Pia Tillberg utanför Kungsgårdens stall. Hunden heter Nessie. FOTO: Alina Österström

  Silviahemmet i närheten

  På stall Kungsgården ska främst unga med funktionsnedsättning få möjlighet att utvecklas och må bättre med hjälp av hästarnas och naturens positiva effekter. Tillsammans med barnen och ungdomarna rider de till exempel ut i skogen eller på ridbanan.

  Stiftelsen diskuterar också samarbete med Ekerö kommun och Region Stockholm.

  – Vi har också kontakt med Silviahemmet, som ligger på gångavstånd och diskuterar hur vår verksamhet kan vara till gagn för deras dagverksamhet för personer med demenssjukdom. Men ingenting är beslutat ännu, vi är fortfarande i en uppstartsfas, säger Christina Risshytt Collman som också är engagerad i stiftelsen.

  Christina Risshytt Collman har bland annat varit aktiv inom Svenska Ridsportsförbundets ridskole- och utbildningssektion och träffade Pia Tillberg under ett forskarseminarium på temat ”Hästen och människan” 2014. De insåg att de utifrån sina olika erfarenheter kunde komplettera varandra väl.

   Hästarna, som kommer från ridskolor, är lite äldre och behöver dra ner på tempot.
  Hästarna, som kommer från ridskolor, är lite äldre och behöver dra ner på tempot. FOTO: Alina Österström

  ”Ska bli nationell utveckling”

  Tillsammans har de deltagit i flera olika projekt som undersökt hur hästar kan främja välmåendet hos människor, bland annat i samarbete med Autism- och aspergerföreningen i Stockholm.

  När de nu etablerar sig på Kungsgården är målet att bidra till mer kunskap om hästunderstödd verksamhet.

  – Vi vill att det ska bli nationell utveckling, inte bara att vi får mer att göra. Vi vill att kunskap sprids om värdet av att umgås med hästar. Det tycker vi är viktigt, säger Pia Tillberg.

   En gång i tiden var stallet en ladugård med mjölkkor.
  En gång i tiden var stallet en ladugård med mjölkkor. FOTO: Alina Österström

  Drottningholms Kungsgård

  • Byggdes under 1500-talet.

  • Den nuvarande byggnaden ritades 1914 av Sigge Cronstedt.

  • Förvaltas av Ståthållarämbetet och Kungliga Hovstaterna och har varit i statlig ägo sedan 1777.

  • Har 537 hektar skogsmark, 389 hektar åkermark, 97 hektar betesmark och 640 hektar övrig mark.

  Pia Tillbergs tips till den som vill utveckla sitt företag inom djur och gröna näringar

  • Samarbeta med någon som har en annan grundprofession än du och kan komplettera dig, kanske med ekonomikunskaper eller någon annan spetskompetens du saknar.

  • Börja lagom stort, gapa inte efter för mycket i början.

  • Ha tålamod!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen