Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 12 mars

  Håller hästar i hage med taggtråd – riskerar vite

  En hästhållare i Västra Götaland riskerar nu att få betala vite om han inte slutar hålla sina hästar i hagar med taggtråd.

   Länsstyrelsen har gjort flera kontroller hos hästhållaren genom åren, bland annat under 2015, 2016 och 2018.
  Länsstyrelsen har gjort flera kontroller hos hästhållaren genom åren, bland annat under 2015, 2016 och 2018. FOTO: Mostphotos

  Enligt länsstyrelsen har det gjorts flera kontroller hos hästhållaren genom åren, bland annat under 2015, 2016 och 2018. Anledningen har varit att hästarna gått i hagar som varit stängslade med taggtråd.

  I januari i år gjordes en ny uppföljande kontroll hos hästhållaren. Då konstaterades att de hästar som var synliga gick i hagar med taggtråd.

  Inte tillåtet

  Sedan 2010 är taggtrådsstängsel inte längre tillåtet för hästar. Men om man stängslat innanför med eltråd på egna stolpar kan det vara godkänt att ha taggtråden kvar.

  En sådan hage fanns på gården, men i den gick inga hästar vid kontrollen. Enligt hästhållaren berodde det på att stängselaggregatet hade gått sönder och han ville inte riskera att hästarna skulle riva ner staket när strömmen inte fungerade.

  Läs också: Taggtråden över 150 år gammalProva Premium: Testa redan i dag – för bara 1 krona

  Vite på 10 000 kronor

  Nu har länsstyrelsen gett hästhållaren sex veckor att se till att hästarna hålls bakom stängsel som inte innehåller taggtråd. Annars överväger länsstyrelsen att gå till domstol för att utdöma ett vite på 10 000 kronor vid varje kontroll som det visar sig att stängslen är kvar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen