Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 20 June

  Franska strån löste foderbristen

  Hö från Frankrike fick lösa foderkrisen hos framgångsrika travtränaren Jörgen Westholm när höet tog slut i våras.

   Jörgen Westholm med en av stallets framgångsrika travhästar, kallblodet Odin Tabac.
  Jörgen Westholm med en av stallets framgångsrika travhästar, kallblodet Odin Tabac. FOTO: Team Westholm

  Jörgen Westholm driver sin stora och framgångsrika tränarrörelse med bas utanför Sala. Med drygt 100 travhästar på träningslistan går det åt stora mängder grovfoder.

  – Det handlar om 350 ton hö och ensilage räknat i torrsubstans, säger Jörgen Westholm.

  På den egna gården finns cirka 60 hektar åker- och betesmark varav 13 hektar är vall. Resten är hagar.

  – Jag gillar stora hagar. Hästarna går ute dygnet runt och ser ut att trivas bra med det.

  Noga med rätt kvalité

  Unghästarna utfordras med hösilage. Starthästarna får däremot torrhö.

  – Det är hö med de näringsvärden jag vill ha – lågt protein och hög energi. Jag tycker det har gjort att tävlingshästarna kan hålla jämnare form.

  En del av årsbehovet av grovfoder tar man själv in på gården med hjälp av maskinentreprenörer. Resten kommer från lokala producenter som kan leverera kvalitéer med det värden som Jörgen vill ha.

  Franskt hö lösningen

  Men när höet tog slut i våras och foderbristen slog till i hela landet stod även Team Westholm utan torrhö. Lösningen fick bli import från – Frankrike.

  – Vi tog hem 50 ton torrhö från den foderfirma som levererar till vårt stall i Frankrike och även säljer till ställen som Dubai och Hong Kong. De kunde också få fram hö med de värden jag vill ha. Det löste sig på det viset men det blev dyrt. Men det fanns inget alternativ, säger Jörgen Westholm.

  Nu ser ett svårt grovfoderår ut att följas av ett nytt. Lagren från förra åren är tömda hos de flesta och det pratas om skördeminskningar på vallfoder med upp till 40 procent på många håll i landet. Hur andra- och tredjeskördarna kommer att se ut återstår att se.

  Tufft prisläge i år

  – Priserna går säkert upp i år också och det kan bli tufft. Att få kanske 50-procentiga prisökningar i en redan slimmad budget kan bli svårt för många travtränare och hästägare.

  – Det här är något alla i branschen pratar om och alla förstår att det är skarpt läge när det inte finns några lager eller marginaler kvar, säger Jörgen Westholm.

  LÄS OCKSÅ: Foderproducenten: ”Mycket värre i år”LÄS OCKSÅ: Höbristen fortsätter (februari)

  Team Westholm

  Stallet har verksamhet både i Sverige och Frankrike.

  I Sala finns verksamheten på tre gårdar; Karlsro, Kängsbo och Knattebo.

  I Frankriken har man stallet på den stora träningsanläggningen Grosbois utanför Paris.

  I dagsläget har Jörgen Westholm 109 hästar på sin träningslista. Förra året blev det 13,5 miljoner kronor inkört. Hittills i år återfinns Team Westholm på tio-i-topplistan över segerrikaste proffstränare.

  Bland de mest framgångsrika svenska hästarna finns mångmiljonärerna Steinlager, Super Light, Criks Hurricane, Right on Track och Annicka.

  Jörgen Westholm lägger mycket tid på att leta och köpa in hästar på både svenska och utländska auktioner.

  Källa: Team Westholm och travsport.se

  Till toppen