Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 29 augusti 2019

  Genomarbetade affärsidéer ska ge jobb i framtiden

  Med grundligt gjorda affärsplaner har eleverna Anne Högtveit och Anna Olsson skaffat sig en hållbar grund för att utveckla ett hästföretagande med lönsamhet.

   Både Anna Olsson och Anne Högtveit har lagt grunden för ett eget hästföretagande under året på unghästutbildningen på Flyinge.
  Både Anna Olsson och Anne Högtveit har lagt grunden för ett eget hästföretagande under året på unghästutbildningen på Flyinge. FOTO: Lena Karlsson

  Anne Högtveit och Anna Olsson har båda valt att gå den ettåriga unghästutbildningen på Flyinge. I yrkesutbildningen ingår mycket praktiskt arbete och en stor del ridning, alla elever tränar en till tre hästar dagligen.

  Anne Högtveit, 20, kommer från en hästfamilj som driver ridskola, inridning, träning och försäljning av hästar i Telemark i Norge. Själv har hon tränat och tävlat egna ponnyer och hästar samt jobbat som ridlärare.

  – Jag ville till Sverige för att pröva något nytt. Det blev bland annat det här året på Flyinge.

  Utveckla familjeföretaget

  I framtiden ser hon sig återvända till Norge för att jobba i familjeföretaget Seljord Hestesenter. På skoltid har hon kunnat utveckla en affärsplan för hur företaget ska kunna växa:

  – Jag trivs väldigt bra med att rida och utveckla unghästar så det vill jag fortsätta med och ha fler hästar i träning.

   Anna Olsson tänker satsa på hästvärldens motsvarighet till lantbrukets avbytartjänst. "Jag finns i ett hästätt område där hästägare är beredda att betala för tjänsterna", säger Anna Olsson.
  Anna Olsson tänker satsa på hästvärldens motsvarighet till lantbrukets avbytartjänst. "Jag finns i ett hästätt område där hästägare är beredda att betala för tjänsterna", säger Anna Olsson. FOTO: Lena Karlsson

  I affärsplanen ingår även att utveckla familjeföretaget till en större ridskola. Det vill hon göra genom att öka antalet ridande per vecka i ridskolan men också genom att öka antalet läger och helgkurser. I närområdet finns få konkurrenter, en fördel som Anne Högtveit vill utnyttja.

  Men det egna företagandet får vänta några år till:

  – Jag vill först gå beridarprogrammet här på Flyinge, säger Anne Högtveit som i höst har två egna hästar i träning, dels sin egen 6-åring, dels en 4-åring åt annan ägare.

  Satsar på avbytartjänst

  Anna Olsson från Höllviken har jobbat i Sverige och utomlands i försäljnings- och tävlingsstall. Hon har också tävlat mycket i hoppning. Hennes affärsidé bygger på en variant som i lantbruket kallas avbytartjänst. I stället för att kunden kommer till henne åker hon till kunden.

  – Jag vill vara den som är flexibel, att kunna åka ut till kund och rida och utbilda på plats. Det kan också vara mer långsiktigt upplägg, till exempel om ryttaren har skadat sig eller man vill ha någon som både rider och tävlar hästen.

   Norskan Anne Högtveit brinner för att utbilda unghästar men ser också en hållbar affärsidé i sitt intresse. Hennes affärsplan innehåller också att utveckla den familjeägda ridskolan i Telemark men först blir det ytterligare tre års studier på Flyinges Beridarprogram.
  Norskan Anne Högtveit brinner för att utbilda unghästar men ser också en hållbar affärsidé i sitt intresse. Hennes affärsplan innehåller också att utveckla den familjeägda ridskolan i Telemark men först blir det ytterligare tre års studier på Flyinges Beridarprogram. FOTO: Lena Karlsson

  I sin affärsplan har Anna Olsson gjort bedömningen att det finns ett behov hos ägare av sporthästar att få hjälp på hemmaplan. Efter att ha gjort en genomarbetad affärsplan är hon också övertygad om att det finns efterfrågan på tjänster som att ta hand om stall och hästar vid semestrar.

  Fördelen med upplägget att åka hem till hästägarna är att hon slipper kostnaderna för att hålla egen anläggning eller hyra in sig hos någon annan. Det gör de fasta kostnaderna låga.

  Beredda att betala

  Idén är inte unik, det finns andra som testat, men den är heller inte särskilt vanlig. Det handlar ofta om att hitta en kundkrets som kan betala. Och att ta betalt för sina tjänster.

  – Jag tänker utgå från Vellinge och här finns många hästägare och som ofta är beredda att betala för professionell service och kompetens, säger Anna Olsson.

  Båda känner sig väl förberedda för att driva eget företag efter utbildningen. Men de känner sig inte färdiga med själva hästutbildningen, båda läser vidare nu när höstterminen börjat. Anne Högtveit går treåriga beridarprogrammet på Flyinge medan Anna Olsson går hippologprogrammet där första året är förlagt till Flyinge och de två andra läsåren till Strömsholm.

  Relaterade artiklar

  Till toppen