Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 1 oktober 2017

  Gammal ridkonst ger balans i Elises företag

  Familjemedlemmar - två- som fyrbenta – förde in Elise Nilsson på akademisk ridning.

  Nu tar hon emot ryttare och hästar för veckolånga kurser hemma på gården utanför Oskarshamn.

   Elise Nilsson och Ravelli har tränat akademisk ridkonst tillsammans i över tjugo år.
  Elise Nilsson och Ravelli har tränat akademisk ridkonst tillsammans i över tjugo år. FOTO: Fredrik Loberg

  Elise Nilssons pappa var beridare på ridskolan Strömsholm i Västmanland. Han var intresserad av historia och läste åtskilliga böcker om äldre tiders kända ryttmästare. När han kom i kontakt med Bent Branderup från Danmark, som grundade den akademiska ridkonsten, blev han mycket fascinerad.

  – Sedan ärvde jag intresset efter min pappa, säger Elise Nilsson.

   Elise Nilsson, Ravelli och fuxen Dante trivs med tillvaron i Blankan.
  Elise Nilsson, Ravelli och fuxen Dante trivs med tillvaron i Blankan. FOTO: Fredrik Loberg

  Av sin pappa fick hon också rådet att köpa Ravelli, en vit skimmel som hade fel på sina höfter, ramlade ofta och slog sig när han var ung.

  – Sedan Ravelli började träna enligt den här metodiken har han aldrig ramlat. Han har blivit mycket rörligare och fått en bättre kroppshållning tack vare våra övningar.

   Trotjänaren Ravelli har fått ett långt och skadefritt liv tack vare daglig gymnastik, berättar Elise Nilsson.
  Trotjänaren Ravelli har fått ett långt och skadefritt liv tack vare daglig gymnastik, berättar Elise Nilsson. FOTO: Fredrik Loberg

  Ravelli var framtung i yngre år, men har kunnat hitta en bättre balans genom målmedveten träning för framför allt bakbenen. Det har gett honom ett längre och bättre liv. Ridkonsten blev också en bra träningsform för Elise Nilssons dotter Linn som är född med ryggmärgsbråck, och älskar att rida.

   Man måste vara varsam när man tränar hästarna. Ridspöet som används är så tunt att det går av om det skulle missbrukas, berättar Elise.
  Man måste vara varsam när man tränar hästarna. Ridspöet som används är så tunt att det går av om det skulle missbrukas, berättar Elise. FOTO: Fredrik Loberg

  Efter några år på Elise Nilssons föräldrars lantbruk i Misterhults skärgård norr om Oskarshamn är familjen nu verksam på gården Fridhem vid Blankan några mil väster om Oskarshamn. Tolv tävlingshästar, som alla tränas i akademisk ridkonst, finns på gården.

  – Här är en underbar miljö för både människor och djur, med hagar och betesmarker utmed Emån, säger Elise Nilsson.

  Certifierad instruktör

  År 2005 tog Elise riddarprovet på Ravelli i akademisk ridkonst. Hon är certifierad instruktör i Bent Branderups akademi. Sedan flera år är hon efterfrågad i hela södra Sverige för att utbilda ryttare.

   För Linn Nilsson betyder den akademiska ridkonsten oerhört mycket. Både för att det är roligt och för att rörelserna stimulerar hennes kropp.
  För Linn Nilsson betyder den akademiska ridkonsten oerhört mycket. Både för att det är roligt och för att rörelserna stimulerar hennes kropp. FOTO: Fredrik Loberg

  LÄS MER: Så ska de locka turister till häst

  Under sina kurser grundutbildar Elise ryttare i att föra en häst så att den blir duktig på att följa kroppsspråket.

  – Man kan jämföra ryttare och häst med ett danspar. De är tätt sammansvetsade, backar upp och hjälper varandra, och har ett kroppspråk som finner någon form av harmoni, berättar Elise Nilsson.

  – Det är en bra logik i utbildningen, så att de flesta hästar får lätt att förstå vad som förväntas av dem.

  FOTO: Fredrik Loberg

  Hemma i Blankan tar Elise emot ryttare och hästar för veckokurser i akademisk ridkonst. På gården finns ett nytt ridhus och övernattningsmöjligheter erbjuds i en gäststuga.

  Inga tävlingar

  Det tävlas inte i akademisk ridkonst.

  – Men ibland behöver tävlingshästar den här träningen för att de är skadebenägna, eller för att de har kommunikationssvårigheter med sin ryttare.

  – I akademisk ridkonst är tanken att man är mer sensitiv. Men det som är viktigare än något annat är att hästarna ska få bra liv i hagen, där de tillbringar nästan all sin tid.

   För Elise Nilssons dotter Linn betyder den akademiska ridkonsten oerhört mycket. Både för att det är roligt och för att rörelserna stimulerar hennes kropp.
  För Elise Nilssons dotter Linn betyder den akademiska ridkonsten oerhört mycket. Både för att det är roligt och för att rörelserna stimulerar hennes kropp. FOTO: Fredrik Loberg

  Akademisk ridkonst är en slags konsthistoria, berättar Elise. Det handlar om att utbilda hästarna i ett rörelsemönster som liknar det de hade för flera hundra år sedan.

  – Vi kan i dag inte jämföra oss med 1500- och 1700-talen när det fanns riktiga ridakademier runt om i världen. Då krävdes det åtta års heltidsstudier för att grundutbilda en ryttare.

  – Men genom begreppet akademisk ridkonst försöker vi steg för steg närma oss kunskaper som inte använts på flera hundra år.

  LÄS MER: Säkrare häst i trafik med avdelad ridfil

  På 1500- och 1700-talen var det livsnödvändigt att hästarna utvecklade sin balansförmåga, lyhördhet och sitt mod. Då skulle de bära sin ryttare i närstrid. Häst och ryttare behövde känna varandra utan och innan för att kunna parera dödliga slag och stötar.

  Det finns likheter, men också tydliga skillnader jämfört med vad akademisk ridkonst står för i dag.

  – Det var länge sedan som hästar användes i strid. Däremot har jag sett genom den här träningen att alla hästar kan må bra med lite hjälp, säger Elise Nilsson.

  LÄS OCKSÅ: Spred resistenta bakterierLÄS OCKSÅ: Skövde slakteris ägare startar hästslaktLÄS OCKSÅ: Häst dog – hundägare får böta

  Akademisk ridkonst

  Bent Branderup i Danmark har skapat träningsformen utifrån historiska utbildningsmetoder av hästar. Det handlar mycket om att böja bakbenen och använda bärkraften bakifrån och stolt bära upp sin ryttare. Man arbetar i lugn och avspänt tempo.

  Källa: Horse Vision Sweden

  Elises utbildingsverksamhet

  Bolagsform: Enskild firma

  Antal anställda: 1

  Grundat: År 2006

  Omsättning: 780 000 kronor (år 2016)

  Investeringarna 2016: Ridhallen 685 000 kr exklusive moms. Gäststuga 57 000 kr exklusive moms, maskiner 140 000 kr exklusive moms.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen