Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 27 oktober 2019

  Full fart på hästaffärerna för hästhandlaren

  Björkvik

  I sörmländska Björkvik driver Fredrik Lind, 30, försäljningsstall för hästar och ponnyer. Härifrån förmedlas omkring 200 hästar årligen. Men behovet är större än tillgången.

  – Just nu är det stor brist på hästar, säger han.

  Fredrik Lind började rida när han var tio år och redan i högstadiet började han arbeta extra i ett försäljningsstall.

  – Redan då bestämde jag mig för att det var det jag skulle syssla med, berättar han.

   Stall Fredrik Lind förmedlar cirka 200 hästar och ponnyer årligen. De största kunderna är ridskolor från mellersta och norra Sverige.
  Stall Fredrik Lind förmedlar cirka 200 hästar och ponnyer årligen. De största kunderna är ridskolor från mellersta och norra Sverige. FOTO: Mari Nälsén

  Andra året på gymnasiet, där han gick hästinriktning, startade han sitt företag, köpte en ponny, red till och sålde vidare. Ruljansen på hästar var i gång.

  Anläggningen i Björkvik är relativt nybyggd. Fredrik Lind och hans sambo köpte gården för sju år sedan. Då fanns ett litet stall. Ridhuset som är 22 x 42 meter stod klart för fyra år sedan och året därpå stod det fräscha vitrappade stallet med 23 boxar klart. Det innebär att gården nu har plats för totalt 38 hästar.

  Nästan fullt i stallet

  När ATL är på besök är stallet inte fullt, men närapå.

  – Det kom hem 17 hästar i förrgår, berättar Fredrik Lind medan han sitter upp på ett vackert brunt halvblod som ska få hoppa några språng.

   Lastbilen tar Fredrik Lind ut i Europa på hästköparuppdrag.
  Lastbilen tar Fredrik Lind ut i Europa på hästköparuppdrag. FOTO: Mari Nälsén

  – Den här är en framtida tävlingshäst för någon, den är tävlad upp till 1,10. En riktigt fin häst som kommer att glädja sin nya ägare.

  Köper hästar i Europa

  Två gånger i månaden reser Fredrik Lind ut i Europa och letar hästar. Vid minst ett av de tillfällena besöker han Irland där det i hans tycke finns väldigt fina, friska och välhanterade hästar. Genom åren har han arbetat upp ett samarbete med hästhandlare där som vet vad han är ute efter.

   Det vitrappade nya stallet stod klart för tre år sedan och innehåller 23 boxar. Det gör att gården har plats för 38 hästar.
  Det vitrappade nya stallet stod klart för tre år sedan och innehåller 23 boxar. Det gör att gården har plats för 38 hästar. FOTO: Mari Nälsén

  Hästarna provrids, besiktas på plats och tas sedan över till Sverige. Många av dem är sålda redan innan de beträtt svensk mark.

  – Det är stor omsättning. Eftersom det är en oerhörd brist på hästar just nu blir de sålda direkt. Jag har redan sålt sju av dem som anlände för två dagar sedan, berättar Fredrik Lind.

   Lättskött nog för en person. Boxarna halmas varje morgon och mockas ut en gång i veckan med maskin.
  Lättskött nog för en person. Boxarna halmas varje morgon och mockas ut en gång i veckan med maskin. FOTO: Mari Nälsén

  Hans kunder är främst ridskolor som står i kö för att få köpa välutbildade hästar och ponnyer som är trevliga och sunda.

  – Jag samarbetar med ridskolor i hela Mellansverige och Norrland och de söker alltid efter nya hästar och ponnyer.

  Men det är också en del privatpersoner som visar intresse, inte bara från Sverige utan även från övriga Norden. Fredrik Lind rör sig sällan i det allra dyraste spannet utan har medvetet satsat på hästar med en prislapp mellan 50 000 och 80 0000 kronor.

   Ridhuset på 22x42 meter färdigställdes för fyra år sedan
  Ridhuset på 22x42 meter färdigställdes för fyra år sedan FOTO: Mari Nälsén

  Bolaget drivs i aktiebolagsform och Fredrik Lind är den enda anställda, även om han har hjälp av sin sambo och en och annan kompis ibland. Stallet är utformat för att vara lättskött. Varje morgon halmas alla boxar ordentligt efter utsläpp. Stallinredningen är flyttbar och en gång i veckan öppnas dörrarna på vid gavel och alla mellanväggar tas bort och mockningen sker med maskin.

  – Stallet ska vara lättskött trots många hästar så att jag kan sköta det själv. Jag försöker se till att vara klar klockan fem varje dag även om det kanske inte alltid går.

   På gården finns också en skrittmaskin.
  På gården finns också en skrittmaskin. FOTO: Mari Nälsén

  Varje dag rider Fredrik Lind minst 15 hästar. Många gånger för att visa upp dem för de kunder som besöker gården. Det händer också att vissa hästar behöver en del tillridning innan de går vidare.

  Stor brist på hästar

  Hans yrke är inte lätt, i alla fall inte just nu när hästbristen är om inte akut, så åtminstone svår.

  – Priserna på hästar har varit låga så länge ute i Europa eftersom det fanns så många att folk inte tyckte att det var någon vits med att föda upp hästar när de fick så dåligt betalt. Nu är det i stället omvänt, det finns alldeles för få hästar, säger han.

   Ridhuset färdigställdes för fyra år sedan.
  Ridhuset färdigställdes för fyra år sedan. FOTO: Mari Nälsén

  Genom åren har han tävlat en del, först på ponny och sedan hoppning upp till 1,40 på stor häst. Ett tag tog han även emot hästar för in- och tillridning men den verksamheten har fått stå tillbaka då försäljningsstallet i stället stadigt ökat.

   Den bruna vallacken som kom från Irland två dagar tidigare seglar över 1,20. ”Den kommer att göra sin nya ägare väldigt nöjd när den säljs”, konstaterar Fredrik Lind.
  Den bruna vallacken som kom från Irland två dagar tidigare seglar över 1,20. ”Den kommer att göra sin nya ägare väldigt nöjd när den säljs”, konstaterar Fredrik Lind. FOTO: Mari Nälsén

  Under intervjun har han värmt upp den vackra bruna valacken och hoppat några låga hinder. Nu styr han den mot en oxer där de blågula bommarna ligger på 1,20. Ekipaget seglar över utan att vara i närheten av en bom.

  – Den är väldigt trevlig den här, säger Fredrik Lind, och stryker hästens hårrem när de saktar av till skritt.

   Fredrik Lind har två egna halvblodston som betäckts. Tanken är att fölen ska säljas när de är färdigutbildade.
  Fredrik Lind har två egna halvblodston som betäckts. Tanken är att fölen ska säljas när de är färdigutbildade. FOTO: Mari Nälsén
   I sadeln hela dagen. Fredrik Lind rider omkring 15 hästar om dagen.
  I sadeln hela dagen. Fredrik Lind rider omkring 15 hästar om dagen. FOTO: Mari Nälsén

  Stall FL

  Bolagsform: Aktiebolag

  Ägare: Fredrik Lind, 30, som också är den enda anställda i företaget.

  Verksamhet: Förmedlar cirka 200 hästar och ponnyer årligen.

  Areal: 4,8 hektar.

  Hästplatser: 38.

  Anläggning: Paddock, ridhus och skrittmaskin, hagar.

  Omsättning: 9 miljoner kronor.

  Resultat: 247 000 kronor.

  Så fungerar verksamheten

  Fredrik Lind samarbetar med hästhandlare på Irland, Tyskland och andra europeiska länder som har ögonen öppna efter lämpliga hästar. När sådana dyker upp reser han dit och provrider.

  Hästarna besiktigas innan de tas till Sverige. Fredrik Lind tar kontakt med potentiella köpare och rider hästarna på hemmaplan kortare eller längre tid, ibland tävlas de till och med. Innan hästarna säljs besiktigas de igen.

  Köpare är ofta ridskolor men också privatpersoner med särskilda önskemål.

  LÄS MER: ”Säljer familjeföretaget: ”Dags att göra något nytt”LÄS MER: Hon satsar på häst i köttlådorna

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen