Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 2 december 2020

  3D-skrivare förändrar en tusenårig tradition

  Skene.

  En 3D-printad hästsko av plast som träs på hoven likt en foppatoffla – det är Mia Guldhovs vision. Men processen är komplicerad och tekniken dyr.

   Mia Guldhov demonstrerar hur hoven scannas för att få fram en 3D-bild.
  Mia Guldhov demonstrerar hur hoven scannas för att få fram en 3D-bild. FOTO: Anders Kristensson

  Vid sidan av arbetet med att föda upp arabiska fullblod utanför Kinna utvecklar Mia Guldhov en ny sorts hästsko av plast. Målet är att erbjuda ett alternativ till järnskor och sömspik, allt för att eliminera risken för skador i hoven.

  Tekniken bygger på att hästens hovar scannas, varpå skorna tillverkas i 3D-skrivare och därmed får perfekt passform.

  – Varje gång hästen ska skos finns rent statistiskt en skaderisk. Sex spikar ska slås in i hovens nagel i varje hästsko, och det finns inga marginaler till misstag eftersom hovväggen bara är 5 mm tjock, berättar Mia Guldhov.

   Mia Guldhov bytte efternamn innan hon började utveckla framtidens hästskor.
  Mia Guldhov bytte efternamn innan hon började utveckla framtidens hästskor. FOTO: Anders Kristensson

  Även om skoningen går perfekt kommer den inslagna sömspiken att skapa ett tryck mot de mjuka vävnaderna som ligger precis innanför hovväggen. Det kan leda till inflammation och ömmande hovar, som kan resultera i hälta.

  Ett annat problem är att bakterier och svamp kommer in via spikhålet till den mjuka vävnaden, vilket kan skapa än mer problem.

  – Vi skor hästen för att vi ska kunna rida på den, men tänker inte alltid på vad konsekvenserna blir för hästen. Problemet syns först när hästen blir halt, säger Mia Guldhov och fortsätter:

  – Tidigare var jag precis som de flesta andra hästägare bara intresserad av att rida och hade ingen aning om hur hoven såg ut inuti. Det var min älskade häst Lizette som förändrade allt.

   Ett avtryck av hoven gjort av underlaget ska vara konkavt och runt, ett av flera tecken på att hoven mår bra.
  Ett avtryck av hoven gjort av underlaget ska vara konkavt och runt, ett av flera tecken på att hoven mår bra. FOTO: Anders Kristensson

  Hon köpte halvblodet Lizette för många år sedan, men hästen led från och till av hälta. Veterinären konstaterade till slut strålbenshälta och dömde ut hästen, men Mia Guldhov gav inte upp. I fem år försökte hon lära sig allt om hovar.

  I USA fick hon teoretisk kunskap, på SLU:s fortsättningskurs för hovslagare lärde hon sig verkning och gick en kurs om hästens rörelseapparat. Hon reste till Australien och var assistent åt Christoffer Pollitt, världsledande forskare på hovområdet.

  – Trots alla ansträngningar lyckades jag inte rädda Lizette. Men utan henne hade jag inte kommit till insikten att aldrig mer ville sätta spikskor på mina hästar, berättar hon.

   Mia Guldhov rider inte längre sina hästar så mycket. Hon tar dem på promenader i stället och rider hem ibland barbacka.
  Mia Guldhov rider inte längre sina hästar så mycket. Hon tar dem på promenader i stället och rider hem ibland barbacka. FOTO: Anders Kristensson

  Vägen har varit lång fram till den senaste prototypen som nu sitter som gjuten på hoven. Efter den första visningshästskon som Mia Guldhov tog fram till Vetenskapsfestivalen på Chalmers 2014, har utvecklingsarbetet hittills krävt 15 prototyper. Den senaste prototypskon satt kvar på hovarna under hela testdygnet.

  – Nu handlar det mer om finlir med funktionen och att hitta rätt material. Materialet är tillräckligt starkt, men behöver ge mer friktion, säger hon.

  Scanningen ger en bra 3D-bild av hoven, men det är en komplicerad process att göra om bilden till den CAD-ritning som krävs för att skriva ut hästskon i en 3D-skrivare. Kostnaden per skopar är i dag därför 10 000 kronor.

  Planen på sikt är att ta fram en mobilapp med vilken man scannar hoven, och som därefter gör om 3D-bilden till en CAD-ritning. Innan man skickar in sin beställning via appen ska man också kunna välja färg och funktion på hästskon, och tillägg som exempelvis broddar och reflexer.

  – Marknadsintresset är enormt. Nu är tiden kommer för att hitta investerare till det fortsatta utvecklingsarbetet. Men det gäller att vara ödmjuk när man ska bryta en tusenårig tradition med järnskor, det gör man inte i en handvändning, säger Mia Guldhov.

   Kunskap om hoven är viktigt, menar Mia Guldhov. Hälften av alla Agrias försäkringsskador är låghälta. Orsakerna är många: hovar påverkade av hästskor, avel, otillräcklig kunskap om vård av hovarna med mera, menar Mia Guldhov.
  Kunskap om hoven är viktigt, menar Mia Guldhov. Hälften av alla Agrias försäkringsskador är låghälta. Orsakerna är många: hovar påverkade av hästskor, avel, otillräcklig kunskap om vård av hovarna med mera, menar Mia Guldhov. FOTO: Anders Kristensson
   Mia Guldhov sätter på en tidigare hästskoprototyp på en av hästarna.
  Mia Guldhov sätter på en tidigare hästskoprototyp på en av hästarna. FOTO: Anders Kristensson

  Mia Guldhovs tips för bra hovhälsa:

  • Se till att underlaget och miljön är så torr och varierande som möjligt.

  • Verka hovarna regelbundet.

  • Desinficera hovarna minst en gång i veckan med koncentrerad äppelcidervinäger om man vill vara miljövänlig och inte har några problem med hovarna, annars kopparsulfat vid strålröta, hålväggar och bärrandsröta. 

  • Gå en hovkurs för att lära dig mer – det borde alla hästägare göra.

  • Vid avel, var noga med val av hingst och sto. Har fölet problem med benställningar eller hovar så korrigeras detta med fördel före tre månaders ålder.

  Guldhov International

  Bolagsform: Aktiebolag.

  Ägare: Mia Guldhov.

  Anställda: 1

  Verksamhet: Utveckling av framtidens hästsko utan spik, lim och spännanordningar. Kurser och föreläsningar om hästens hovar, verkning av hovar. Webbsändning på Facebook om hovar varje fredag, avelsuppfödning av arabiska fullblod.

  Omsättning: 637 000 kronor.

  Företagsstöd: Vinnova, 1,2 miljoner kronor.

  Investering: Industriscanner 100 000 kronor, patent godkänt 2018.

  Antal hästar: Fem arabiska fullblod varav två avelsston. Divine är stuterinamnet.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen