Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 7 mars

  Framgångsrik uppfödare oroas för framtiden

  Rävdansens stuteri lyckas både med att föda upp framgångsrika hästar och göra vinst. Men oron för fullblodsavelns framtid i Sverige är stor.

   Rävdansens uppfödning Silent Night efter seger på Bro Park i augusti 2019. Hittills har stoet sprungit in 2,2 miljoner kronor. I mitten Ivan Sjöberg och längst till vänster Berit Sjöberg - paret bakom framgångsrika Rävdansens stuteri.
  Rävdansens uppfödning Silent Night efter seger på Bro Park i augusti 2019. Hittills har stoet sprungit in 2,2 miljoner kronor. I mitten Ivan Sjöberg och längst till vänster Berit Sjöberg - paret bakom framgångsrika Rävdansens stuteri. FOTO: Elina Björklund /Svensk Galopp

  Ivan Sjöberg som driver Rävdansens Stuteri på Lindarsnäs gård strax utanför Ärla i Sörmland inleder alla morgnar på samma sätt. De engelska och amerikanska galopptidningarna plöjs igenom i jakt på kommentarer och analyser om härstamningar, blodslinjer och sportprestationer.

  Gården driver han tillsammans med sin fru Berit Sjöberg sedan 1986. De har tre avelshingstar, en pensionerad avelshingst och cirka 30 egna avelsston. Dessutom har de ett tiotal inackorderade avelsston och en handfull unghästar.

  Redan i slutet av februari kom årets första föl av beräknade 28. I år planeras dock bara betäckning av 15 ston.

  – Vår verksamhet har flera ben att stå på, vi är hingsthållare, vi föder upp egna fullblodshästar och vi har inackorderade avelsston, säger Ivan Sjöberg.

   Binoche e. Bated Breath GB, här med jockeyn Elione Chaves och uppfödaren Ivan Sjöberg till vänster samt Jan Erik Pettersson och hästen skötare, efter seger på Bro Park.
  Binoche e. Bated Breath GB, här med jockeyn Elione Chaves och uppfödaren Ivan Sjöberg till vänster samt Jan Erik Pettersson och hästen skötare, efter seger på Bro Park. FOTO: Foto Elina Björklund / Svensk Galopp

  Rävdansens stuteri är det största stuteriet inom svensk fullblodsavel och när årets hästar 2020 utsågs blev deras uppfödning Silent Night utsedd till Årets treåring och Årets sto. Förra året fick de 22 föl, vilket motsvarar drygt 12 procent av alla svenskfödda fullblodsföl.

  – Vårt fjärde ben som vi får intäkter ifrån är uppfödarpremierna, säger Ivan Sjöberg.

  Han förklarar att ett bra år får de mellan 700 000 och 1 miljon kronor i uppfödarpremier. Premierna är nödvändiga om det ska löna sig att föda upp galopphästar. Det är få uppfödare som lyckas med balansgången att både få fram framgångsrika hästar och göra ett positivt resultat, men Rävdansen har efter många år med mycket slit lyckats. De senaste åren har företaget gjort bra vinster.

  – Förra året var ingen höjdare, men innan dess har vi haft ett bra antal år, säger Ivan Sjöberg.

   Silent Night e. Night of Thunder IRE, här på Bro Park i augusti 2019. Nuvarande tävlingssäsong inleddes i Dubai där hon lite överraskande kom fyra och sedan fljt upp med en femteplats riden av Elione Chavez. Silent Night tränas av Patrick Wahl.
  Silent Night e. Night of Thunder IRE, här på Bro Park i augusti 2019. Nuvarande tävlingssäsong inleddes i Dubai där hon lite överraskande kom fyra och sedan fljt upp med en femteplats riden av Elione Chavez. Silent Night tränas av Patrick Wahl. FOTO: Elina Björklund / Svensk Galopp

  Fram till för sex år sedan drevs verksamheten i en enskild firma, varför har ni inte gått över till aktiebolag tidigare?

  – Det var ingen som föreslog det. Egentligen är det bara dumheter att vi inte har gått över till aktiebolag tidigare.

  Som ordförande för Svenska Fullblodsavelsföreningen är Ivan Sjöberg orolig för hur svensk fullblodsavel utvecklas och i förlängningen även för galoppsporten.

  – Det brinner i knutarna. Utan inhemsk avel finns det inte hästar till sporten. Många uppfödare är i den åldern vi är, säger Ivan Sjöberg, som är 70 år.

  På 90-talet föddes det drygt 400 fullblodsföl om året, förra året föddes det 177 föl.

  – Jag tror inte att Svensk Galopps styrelse har förstått vikten av inhemsk avel, säger Ivan Sjöberg som menar att det kan bli svårt att fylla loppen framöver om de vikande avelssiffrorna fortsätter.

   Ivan Sjöberg med River Of Dreams på åringsauktionen 2012. Efter 16 starter och 3 segrar gick stoet in i avelsboxen och hennes framgångsrikaste avkomma nu är Donna Devarona som i höstas vann Svensk Jockeyklubbs auktionslöpning med 400 000 kronor i förstapris.
  Ivan Sjöberg med River Of Dreams på åringsauktionen 2012. Efter 16 starter och 3 segrar gick stoet in i avelsboxen och hennes framgångsrikaste avkomma nu är Donna Devarona som i höstas vann Svensk Jockeyklubbs auktionslöpning med 400 000 kronor i förstapris. FOTO: Stefan Olsson / Svensk Galopp

  Enligt Svenska Fullblodsavelsföreningens uträkning drog Svensk Galopp ner uppfödarpremierna 2020 till 14,7 procent jämfört med utlovade 20 procent.

  Hur påverkar detta ert företag?

  – Det var mycket pengar som försvann. Vi som hästuppfödare är fullständigt beroende av Svensk Galopp. Men jag tror att den nya styrelsen kommer att få ordning på det här, säger Ivan Sjöberg.

  Hur ser framtiden ut för dig och din fru?

  – Åldern börjar ta ut sin rätt. Vi har ingen som vill ta över. Antingen får vi sälja, eller så får vi sakta men säkert dra ner, säger Ivan Sjöberg.

  Men jakten på spännande blodslinjer och prestationsblod har inte upphört. Tvärtom, drömmen om att hitta en ny stjärnhingst lever i allra högsta grad.

  Rävdansens stuteri

  Paret Sjöberg ägde en gård i Håtuna och där fanns en plats som hette Rävdansen. Namnet tog de med sig när de flyttade till Lindarsnäs gård i Ärla.

  Bolagsform: Aktiebolag och enskild firma

  Ägare: Berit Sjöberg och Ivan Sjöberg

  Verksamhet: Uppfödning av galopphästar och hingsthållning

  Antal anställda: 4

  Omsättning (2019): cirka 6 miljoner kronor

  Areal: 275 hektar

  Antal djur: 60 hästar var 45 hästar är egna

  Tipsen – så lyckas du som uppfödare

  • Läsa på om härstamningar och vad som fungerar i sporten.

  • Ha tålamod.

   Silent Night som föl år 2017. I år väntas sammanlagt 28 föl på Rävdansens stuteri i Ärla utanför Eskilstuna.
  Silent Night som föl år 2017. I år väntas sammanlagt 28 föl på Rävdansens stuteri i Ärla utanför Eskilstuna. FOTO: Hanna Sjöberg
   Silent Night som ettåring 2018. I år väntas sammanlagt 28 föl på Rävdansens stuteri i Ärla utanför Eskilstuna.
  Silent Night som ettåring 2018. I år väntas sammanlagt 28 föl på Rävdansens stuteri i Ärla utanför Eskilstuna. FOTO: Hanna Sjöberg

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen