Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 9 juni 2019

  Fortum lägger ner satsning på hästgödsel

  Nu lägger Fortum ner satsningen på utbytestjänsten med hästgödelse i Sverige. Svensk lag har varit ett hinder anser företaget.

   Det skulle bli för dyrt och krångligt att lösa lagringen av hästgödsel menar Per Harsem hos Fortum som nu lägger ner sin svenska satsning på Horsepower.
  Det skulle bli för dyrt och krångligt att lösa lagringen av hästgödsel menar Per Harsem hos Fortum som nu lägger ner sin svenska satsning på Horsepower. FOTO: Anders Kristensson

  ATL har tidigare skrivit om Fortums nya tjänst Horsepower. Tjänsten hade kretsloppstänkande som utgångspunkt och skulle underlätta för stallägare att bli av med hästgödseln. Stall med minst fem hästar kunde teckna ett avtal om att få spån levererat. Fortum tog sedan hand om gödseln som blev energi i värmeverk.

  I Finland finns tjänsten Fortum Horsepower sedan några år tillbaka. Bolaget har också satsat på samma koncept i Sverige och kom i gång med verksamheten i Stockholmstrakten.

  Nu väljer Fortum att avsluta tjänsten i Sverige. Enligt bolaget har bland annat den svenska lagstiftningen ställt till problem.

  – Vi skulle ha gjort bättre research innan vi klev in i Sverige, säger Per Harsem, till Hippson.

  Enligt Per Harsem har det bland annat handlat om bestämmelserna kring lagring av gödseln som skiljer sig mot Finland. I Sverige måste ske under tak eller täckt på annat sätt.

  – Att ta fram en lagerlösning skulle tyvärr bli både väldigt dyrt och krångligt vad gäller hanteringen på grund av spårbarheten från stall till ändstation, säger Per Harsem.

  Relaterade artiklar

  Till toppen