Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 11 april

  Första hovslagarna examinerade i Skellefteå

  Det råder brist på hovslagare i Västerbotten och Norrbotten – men nu finns ett tillskott på fem nya hovslagare som har studerat på Yrkeshögskolan i Skellefteå.

   Fyra av fem nyutbildade hovslagare i Skellefteå.
  Fyra av fem nyutbildade hovslagare i Skellefteå. FOTO: Yrkeshögskolan i Skellefteå

  I tre år har studenterna läst både praktiska och teoretiska kurser. De var allra först att söka hovslagarutbildningen som startade år 2007 i Skellefteå.

  Efter avslutad utbildning har nu fem studenter de formella kompetenser som krävs för behörigheter som av Jordbruksverket godkänd hovslagare och gesällbrev.

  – Det är välbehövligt. Det råder verkligen brist på hovslagare i stora delar av regionen Västerbotten/Norrbotten, säger Elin Hannu, utbildningsledare vid Yrkeshögskolan i Skellefteå, i ett pressmeddelande.

  Värst i inlandet

  Men de fem täcker långt ifrån behovet i regionen. Framför allt i inlandet och längst i norr är det brist på yrkesverksamma hovslagare, enligt Elin Hannu.

  Utbildningen är på 600 yh-poäng och sträcker sig över tre år. Ungefär en tredjedel utgörs av lärande i arbete, LIA.

  – Vi försöker ta hänsyn till de stora avstånd som vi har här uppe när vi lägger schemat, för att möjliggöra dagspendling. Dessutom kan vi erbjuda bostadsgaranti för den som föredrar att bo närmare skolan, säger Elin Hannu i pressmeddelandet.

  Från och med 1 januari 2026 krävs en treårig utbildning på högskole- universitets- eller yrkeshögskolenivå för att bli godkänd hovslagare.

  ATL TV: Möt hovslagareleverna på Wången:

  Relaterade artiklar

  Till toppen