Genforskning viktig pusselbit för framtidens uppfödare
Framtidens hästuppfödare kommer att ha stor hjälp av forskningsframstegen inom genetik när de avlar fram sportatleter.
De senaste åren har forskningen kring hästars genomik och genetik gjort stora framsteg. Det är hög tid att komplettera de traditionella studierna av stamböcker, hingstlinjer och avelsindex med forskningsresultat inom genetik. ATL ringde upp Sofia Mikko, docent i husdjursvetenskap med inriktning molekylär genetik och genomik vid Sveriges lantbruksuniversitet.
– När vi har tittat på ridhästarnas genom ser vi att det idag finns två genetiska underpopulationer, en är selekterad för hoppegenskapen och den andra för dressyr, säger Sofia Mikko.
Dagens uppfödare selekterar alltså hårdare på egenskaper för hopp- respektive dressyrhästar jämfört med tidigare generationers uppfödare.
Även om många hopphästar idag har bra gångarter så visar forskningen att för att få fram bra gångartshästar så har uppfödarna störst sannolikhet att få en bra gångartshäst om både sto och hingst har selekterats för gångarter i många generationer.
Att betäcka ett hoppsto med en gångartshingst även om hon har bra gång är inte någon framgångsstrategi. Nu har Sofia Mikko i sin forskning tagit reda på varför hopp- och dressyrhästar skiljer sig åt.
– Hopphästarna är selekterade i kromosomregioner för bra hoppförmåga i många led, så även om de har bra gångarter så är det större chans att de nedärver god hoppförmåga än gångarter, säger Sofia Mikko.
Rörliga och elastiska
Dressyrhästar har selekterats på kromosomregioner som innehåller gener som ger en högre rörlighet. Uppfödarna har avlat fram gångartshästar som är elastiska, har mjuka ligament och senor eftersom det ger bra och stora gångarter. Det kan också ha resulterat i att gångartshästarna blivit känsligare för träning.
Genom att känna till dessa geners mekanism kan vi kanske också bättre förstå och lära oss hur de ska tränas för att hålla länge och inte bli utslitna i förtid.
– När erfarna och kunniga ryttare rider dessa riktiga topphästar känner de minsta lilla förändring som kan betyda att hästen behöver vila eller stärkas med en annan typ av träning, medan en mindre skicklig ryttare kanske istället rider sönder hästen. Olika hästars förutsättningar är till stor del beroende på deras genetiska bakgrund och ju mer vi lär oss om den, desto bättre förståelse kan vi få för vilka faktorer som påverkar hästens prestation, säger Sofia Mikko.
Framgångsrika uppfödarstrategier
Forskningen kan också vidimera framgångsrika uppfödarstrategier. Svenska travhästuppfödare har länge korsat amerikanskt travblod med franskt blod. De amerikanska hästarna är hårt selekterade på travgenen som gör att de klarar av att hålla trav i höga hastigheter, något som inte fransmännen har gjort i samma utsträckning.
– Den här korsningen är en golden cross, dessa hästar får bra träningsegenskaper och travsäkerhet, säger Sofia Mikko.
Ett irländskt forskarlag har bevisat att galopphästar som är sprinters har en gen som ger dubbelmuskler, samma gen som belgian blue har.
– Dessa hästar musklar sig mycket som unghästar, till skillnad från de galopphästar som är stayers och ska klara långa distanser. Om en stayer tränas på samma sätt som en sprinter riskerar den att skadas på grund av att påfrestningen blir för stor, säger Sofia Mikko.
Ett tyskt forskarlag har visat att sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS,som kan drabba varmblodshästar har en koppling till rörlighet hos hästar. Föl som föds med WFFS dör eller måste avlivas strax efter födsel.
– WFFS orsakas av en genmutation som påverkar kollagenstrukturen som i sin tur bygger ligament, senor och bindväv. Vi har alltså selekterat för den här mutationen hos gångartshästar, säger Sofia Mikko som också studerar genmutationen som leder till WFFS.
LÄS OCKSÅ: Krav på test för WFFSLÄS OCKSÅ: Svenska hopphästar är bäst i världen
Genomik och genetik
Genomik analyserar hela genomet, det vill säga alla kromosomer på DNA-nivå.
Genetik analyserar specifika gener på DNA-nivå.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.