Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 28 december 2020

  Genforskning viktig pusselbit för framtidens uppfödare

  Framtidens hästuppfödare kommer att ha stor hjälp av forskningsframstegen inom genetik när de avlar fram sportatleter.  

   Sofia Mikko, genetikforskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
  Sofia Mikko, genetikforskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet. FOTO: SLU

  De senaste åren har forskningen kring hästars genomik och genetik gjort stora framsteg. Det är hög tid att komplettera de traditionella studierna av stamböcker, hingstlinjer och avelsindex med forskningsresultat inom genetik. ATL ringde upp Sofia Mikko, docent i husdjursvetenskap med inriktning molekylär genetik och genomik vid Sveriges lantbruksuniversitet. 

  – När vi har tittat på ridhästarnas genom ser vi att det idag finns två genetiska underpopulationer, en är selekterad för hoppegenskapen och den andra för dressyr, säger Sofia Mikko.

   Många avlar i dag för att få en dressyrhäst med en hög rörlighet.
  Många avlar i dag för att få en dressyrhäst med en hög rörlighet. FOTO: TT

  Dagens uppfödare selekterar alltså hårdare på egenskaper för hopp- respektive dressyrhästar jämfört med tidigare generationers uppfödare.

  Även om många hopphästar idag har bra gångarter så visar forskningen att för att få fram bra gångartshästar så har uppfödarna störst sannolikhet att få en bra gångartshäst om både sto och hingst har selekterats för gångarter i många generationer.

  Att betäcka ett hoppsto med en gångartshingst även om hon har bra gång är inte någon framgångsstrategi. Nu har Sofia Mikko i sin forskning tagit reda på varför hopp- och dressyrhästar skiljer sig åt.

  – Hopphästarna är selekterade i kromosomregioner för bra hoppförmåga i många led, så även om de har bra gångarter så är det större chans att de nedärver god hoppförmåga än gångarter, säger Sofia Mikko.

   Hopphästarna är selekterade på sina hoppegenskaper i många generationer, så även om de har bra gångarter är det större chans att de nedärver god hoppförmåga.
  Hopphästarna är selekterade på sina hoppegenskaper i många generationer, så även om de har bra gångarter är det större chans att de nedärver god hoppförmåga. FOTO: Anders Bjurö/TT

  Rörliga och elastiska

  Dressyrhästar har selekterats på kromosomregioner som innehåller gener som ger en högre rörlighet. Uppfödarna har avlat fram gångartshästar som är elastiska, har mjuka ligament och senor eftersom det ger bra och stora gångarter. Det kan också ha resulterat i att gångartshästarna blivit känsligare för träning.

  Genom att känna till dessa geners mekanism kan vi kanske också bättre förstå och lära oss hur de ska tränas för att hålla länge och inte bli utslitna i förtid.

  – När erfarna och kunniga ryttare rider dessa riktiga topphästar känner de minsta lilla förändring som kan betyda att hästen behöver vila eller stärkas med en annan typ av träning, medan en mindre skicklig ryttare kanske istället rider sönder hästen. Olika hästars förutsättningar är till stor del beroende på deras genetiska bakgrund och ju mer vi lär oss om den, desto bättre förståelse kan vi få för vilka faktorer som påverkar hästens prestation, säger Sofia Mikko.

  Framgångsrika uppfödarstrategier

  Forskningen kan också vidimera framgångsrika uppfödarstrategier. Svenska travhästuppfödare har länge korsat amerikanskt travblod med franskt blod. De amerikanska hästarna är hårt selekterade på travgenen som gör att de klarar av att hålla trav i höga hastigheter, något som inte fransmännen har gjort i samma utsträckning.

  – Den här korsningen är en golden cross, dessa hästar får bra träningsegenskaper och travsäkerhet, säger Sofia Mikko.

   Svenska travhästuppfödare har länge målmedvetet och framgångsrikt korsat amerikanska travare med franskt blod, vilket Commander Crowe på bilden är ett bevis för.
  Svenska travhästuppfödare har länge målmedvetet och framgångsrikt korsat amerikanska travare med franskt blod, vilket Commander Crowe på bilden är ett bevis för. FOTO: Micke Gustafsson / TT

  Ett irländskt forskarlag har bevisat att galopphästar som är sprinters har en gen som ger dubbelmuskler, samma gen som belgian blue har. 

  – Dessa hästar musklar sig mycket som unghästar, till skillnad från de galopphästar som är stayers och ska klara långa distanser. Om en stayer tränas på samma sätt som en sprinter riskerar den att skadas på grund av att påfrestningen blir för stor, säger Sofia Mikko.

   Irländsk forskning har visat att galopphästar som är sprinters har en gen som ger dubbelmuskler, samma gen som köttdjursrasen belgian blue har. 
  Irländsk forskning har visat att galopphästar som är sprinters har en gen som ger dubbelmuskler, samma gen som köttdjursrasen belgian blue har.  FOTO: TT

  Ett tyskt forskarlag har visat att sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS,som kan drabba varmblodshästar har en koppling till rörlighet hos hästar. Föl som föds med WFFS dör eller måste avlivas strax efter födsel.

  – WFFS orsakas av en genmutation som påverkar kollagenstrukturen som i sin tur bygger ligament, senor och bindväv. Vi har alltså selekterat för den här mutationen hos gångartshästar, säger Sofia Mikko som också studerar genmutationen som leder till WFFS.

  LÄS OCKSÅ: Krav på test för WFFSLÄS OCKSÅ: Svenska hopphästar är bäst i världen

  Genomik och genetik

  Genomik analyserar hela genomet, det vill säga alla kromosomer på DNA-nivå.

  Genetik analyserar specifika gener på DNA-nivå.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen