Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 14 april

  Forskande hovslagare har fölen i fokus

  Som liten hade han tänkt börja köra gocart, men syrran lockade med honom till stallet. Sedan dess har Björn Bergs liv kretsat kring hästar – och nu är drömmen att doktorera inom hovslageri.

   Björn Berg, hovslagare och forskare, vill ta fram en guide för hur man ska göra för att kunna behandla nyfödda föls felaktiga benställningar snabbare och mer optimalt.
  Björn Berg, hovslagare och forskare, vill ta fram en guide för hur man ska göra för att kunna behandla nyfödda föls felaktiga benställningar snabbare och mer optimalt. FOTO: Privat

  – Hästarna utför många olika tjänster åt oss människor. Vi måste göra vad vi kan för att de ska må så bra som möjligt och hålla så länge som möjligt, säger Björn Berg.

  Han är hovslagare vid Ale Djurklinik i Nödinge utanför Göteborg. Han menar att det finns för lite forskning inom hovslageriet och har som mål att kunna hjälpa hovslagare och veterinärer i deras arbete.

  – Mycket handlar om beprövad erfarenhet men det räcker inte alltid. Det behövs forskning också, säger han.

  – Jag vill ta fram en guide för hur man ska kunna behandla nyfödda föls felaktiga benställningar snabbare och mera optimalt. Många hästar lider av distala hältor från nedre delen av benet. Om hovslagaren då förstår, och objektivt kan bedöma vad som är felet, är mycket vunnet.

  30 års erfarenhet

  I över 30 år har han varit hovslagare åt hästarna inom Göteborgs Polisrytteri. I veckorna skor han hästar och på fritiden driver han sitt forskningsprojekt och grottar ner sig i facklitteratur och vetenskapliga artiklar.

  Sedan han blev klar hovslagare 1985 har han vidareutbildat sig i hovsjukdomar i flera europeiska länder samt i USA. Han är sedan flera år kopplad till Chalmers Tekniska Högskola som expert inom en stora sportteknologisk satsning som startade redan 2012, där hästsport ingår som en av grenarna.

   Många hästar lider av distala hältor från nedre delen av benet. Björn Berg vill med sin forskning få fram resultat som kan hjälpa yrkesverksamma hovslagare att bedöma när man behöver ingripa och i vilken omfattning.
  Många hästar lider av distala hältor från nedre delen av benet. Björn Berg vill med sin forskning få fram resultat som kan hjälpa yrkesverksamma hovslagare att bedöma när man behöver ingripa och i vilken omfattning. FOTO: Privat

  I projektet har man använt avancerade värmesensorer (termisk konduktivitet) för att upptäcka sprickor och skador i hoven som inte går att se med röntgen eller ultraljud.

  – Vi har visat att det går att hitta de små defekterna inne i hovkapseln – fickor, böldhål och liknande. Det resulterade i ett patent i augusti förra året, säger Björn Berg.

  Projektet drivs nu vidare i samarbete med Wången, där man med hjälp av termisk konduktivitet ska mäta tränande och tävlande travares status på hovarna. Mätningarna ska utföras på både skodda och barfota individer för att se hur hovkapselns välbefinnande ser ut.

  LÄS MER: Första hovslagarna examinerade i Skellefteå

  Verkar i USA

  Björn Berg började sin forskarutbildning inom biomekanik vid brittiska Royal Veterinary College 2006. Han har nu flyttat över till den amerikanska gruppen vid New Bolton Center i Pennsylvania, en av de mer framträdande institutionerna för rörelsemekanik i USA.

  Han är främst intresserad av fång, biomekanik, fölkorrigering och hovkirurgi. Under forskarutbildningen riktar han sig på equin biomekanik, hur hästar rör sig – om unga föl som har medfödda vinkelavvikelser i karparleden/framknät.

  – Många föl föds med olika typer av felställningar. Domesticerade hästar och dess avel har länge tenderat att driva fram större föl och en gräns för vad som får plats i livmodern på stoet börjar närma sig.

  Fostret måste därför ”vika ihop sig” mer och därmed födas med icke raka extremiteter, förklarar Björn Berg.

  Här kan, menar han, hovslagare ändra belastningsförhållandet med hjälp av ortopediska åtgärder, verkning och/eller pålimmade plastskor, och därmed hjälpa fölet att få ett rakt ben.

  Syftet med hans forskning är att kunna beräkna kraften och hävstångseffekten för att få ett optimalt resultat så snabbt som möjligt. Medvetenheten om vad som går att göra och att det måste göras vid rätt tidpunkt är viktig.

  – Att snabbt få raka ben på ett föl minskar troligen stressen på vävnaden och ökar möjligheten att undvika benställningar som anses disponera för svagheter och framtida hältutlösande skador. Det gäller bara att bevisa det.

  – Jag vill få fram resultat som kan hjälpa de yrkesverksamma hovslagarna att bedöma när man behöver ingripa och i vilken omfattning. Min förhoppning är också att kunna tala om för fölägaren hur snabbt resultatet kommer och nivån på förbättringen.

   Björn Berg har varit hovslagare åt hästarna inom Göteborgs Polisrytteri i över 30 år.
  Björn Berg har varit hovslagare åt hästarna inom Göteborgs Polisrytteri i över 30 år. FOTO: Privat

  Björn Berg

  Yrke: Hovslagare

  Bor: Kungsbacka och Lake Worth, Florida

  Ålder: 59 år

  Familj: Två vuxna döttrar

  Forskar på distans

  Den teoretiska delen av Björn Bergs forskarutbildning sker i första hand online på distans från USA, medan det praktiska arbetet utförs i Sverige. Inför varje ny modul träffas studenterna fysiskt i USA.

  Hittills har kurserna bland annat handlat om inlärningens mekanism, att skriva vetenskapliga texter på ett formellt korrekt sätt, litteratursökning, kritiskt granskande, upplägg av ett forskningsprojekt, anatomi, biomekanik och statistik.

  Björn Bergs forskningsprojekt handlar om hur man på ett optimalt sätt kan beräkna hur kraft, belastning och hävstångseffekt påverkar ett nyfött föls karpalled och den distala tillväxtzonen i radius.

  Relaterade artiklar

  Till toppen