Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 6 December 2017

  Förlorade mot länsstyrelsen

  I Växjö fick hästföretagaren rätt, i Malmö blev det ett nederlag. Nu riskerar hästföretagaren vite på 500 00 kronor vid varje länsstyrelsekontroll.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  ATL berättade i går att förvaltningsrätten Växjö gav hästföretagaren rätt. Däremot blev det ett nederlag i förvaltningsrätten i Malmö. Den sistnämnda fastställer länsstyrelsens beslut om att dra in företagarens samtliga paragraf 16-tillstånd för verksamheten.

  – Domen kommer att överklagas, säger hästföretagarens juridiska ombud till ATL.

  Hästföretagaren har bedrivit verksamhet i både Kalmar och Skåne län och verksamheten omfattar bland annat avel och turridning.

  Efter flera års kontroller och påpekande om brister och för stort antal hästar i förhållande till tillståndet beslöt länsstyrelsen i Skåne tidigare i år att dra in hästföretagarens tillstånd.

  Vite på 500 000 kronor

  Därmed förbjöds han att bedriva verksamhet av större omfattning eller yrkesmässigt. Beslutet innebär att han inte får ha fler hästar eller större verksamhet än att tillstånd inte krävs.

  Följs inte beslutet skulle vite utgå med 500 000 kronor vid varje kontrolltillfälle.

  Till förvaltningsrätten säger länsstyrelsen att det egentligen var ett för lågt belopp:

  – Sett till det verkliga resultatet var det för lågt. Vitet borde i stället ha varit två miljoner kronor, heter det.

  I sin dom skriver förvaltningsrätten att det har saknats ligghallar för hästar vintertid, att det funnits skaderisker både hagar och byggnader och att hästföretagaren har haft fler hästar än tillstånden har medgett.

  Djurskyddet vägde tyngre

  Förvaltningsrätten anser heller inte att länsstyrelsens beslut är oproportionerligt utan menar att i det här fallet väger djurskyddsaspekten tyngre.

  –Därför ska inte länsstyrelsens beslut ändras, skriver förvaltningsrätten.

  Samtidigt upphävdes också inhibitionen av länsstyrelsens beslut vilket betyder att hästföretagaren nu måste följa beslutet.

  LÄS MER: Länsstyrelsen slog hårt mot hästföretagareLÄS OCKSÅ: Skyddsjakt på varg i StockholmPREMIUM: ATL testar Isuzus nya laståsna

  Till toppen