Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 11 mars

  Företagande i fokus för hovslagarstudenter på Wången

  Alsen

  Från tre månader till tre år – så har svensk hovslagarutbildning utvecklats sedan den första startade för mer än 150 år sedan.

  – Direkt efter utbildningen ska man bli godkänd djurhälsopersonal, säger läraren Johanna Svensson på Wången.

  Gnistor från varma, glödande hästskor flyger i luften i smedjan på Wången i Jämtland när ett dussintal studenter med skyddsglasögon och hörselkåpor kämpar med att förvandla en rak järnbit till en färdig hästsko. Det är ett precisionsarbete där varje slag med hammaren avvägs noggrant för att få till den rätta formen på skon.

  – Det här är en ganska konstnärlig utbildning, man ska ha känsla för form, säger Johanna Svensson som är hovslagarlärare på Wången.

   Ljudet av slag från hammare mot skojärn ljuder i smedjan och hettan från ässjorna, ugnarna som används för att värma upp järnet, gör att studenterna får ha dörren öppen för att få en behaglig temperatur att arbeta i.
  Ljudet av slag från hammare mot skojärn ljuder i smedjan och hettan från ässjorna, ugnarna som används för att värma upp järnet, gör att studenterna får ha dörren öppen för att få en behaglig temperatur att arbeta i. FOTO: Marion Palm

  Utöver formkänsla krävs också en god hästhantering, bra grundfysik och kunskap i företagande. Hovslagarstudenterna får lära sig att arbeta ergonomiskt och tid för träning är inlagt på schemat för att ge kroppen rätt förutsättningar att orka med arbetet.

  Praktiska och teoretiska ämnen på skolan varvas med praktik hos yrkesverksamma hovslagare, vilket står för en fjärdedel av utbildningen. Redan under andra året, i samband med en kurs i företagsekonomi, får studenterna möjlighet att starta sina företag så att det är klart när de ska ut i arbetslivet.

   Hovslagarutbildningen på Wången i Jämtland har funnits sedan 2009. 2017 blev utbildningen treårig.
  Hovslagarutbildningen på Wången i Jämtland har funnits sedan 2009. 2017 blev utbildningen treårig. FOTO: Marion Palm
   Hovslagaryrket är tungt och fysiskt krävande. Därför har studenterna tid för träning inplanerad i schemat.
  Hovslagaryrket är tungt och fysiskt krävande. Därför har studenterna tid för träning inplanerad i schemat. FOTO: Marion Palm

  Utbildat hovslagare i elva år

  Sveriges första hovslagarskola öppnade i Alnarp 1863. Då var utbildningen tre månader lång, men nu är hovslagarutbildningen på Wången betydligt längre.

  Här har det utbildats hovslagare sedan 2009 och till en början var utbildningen ettårig, men 2017 gjordes den om och till sommaren tar de första studenterna examen från den numera treåriga hovslagarutbildningen.

   Johanna Svensson är en av tre lärare på utbildningen. Hon utbildade sig i Skara och började jobba som hovslagare på Wången 2007.
  Johanna Svensson är en av tre lärare på utbildningen. Hon utbildade sig i Skara och började jobba som hovslagare på Wången 2007. FOTO: Marion Palm

  – När utbildningen var ettårig var det många studenter som inte kände sig tillräckligt erfarna och säkra i yrket för att jobba som hovslagare på egen hand. Med den tvååriga märkte vi en stor skillnad i hur många som blev yrkesverksamma hovslagare och stannade kvar i yrket. Med en treårig utbildning tror och hoppas vi att det kommer att öka ännu mer, säger läraren Johanna Svensson.

  Ytterligare en orsak är att Jordbruksverket från och med 2026 kommer att kräva en treårig utbildning för att en hovslagare ska kunna bli godkänd hos myndigheten.

  – Direkt efter utbildningen ska man bli godkänd djurhälsopersonal.

   Studenterna får jobba med travhästar och islandshästar som står uppstallade på Wången, men de tar också emot utomstående som behöver skos.
  Studenterna får jobba med travhästar och islandshästar som står uppstallade på Wången, men de tar också emot utomstående som behöver skos. FOTO: Marion Palm
   Wången är travsportens riksanläggning och här utbildas utöver hovslagare också hippologer, hästskötare, proffstränare och brukshästskuskar.
  Wången är travsportens riksanläggning och här utbildas utöver hovslagare också hippologer, hästskötare, proffstränare och brukshästskuskar. FOTO: Marion Palm

  Han för traditionen vidare

  Mattias Henriksson från Hammerdal utanför Östersund läser andra året på utbildningen och hans intresse för hästar och hovslageri har växt fram de senaste åren, trots att hans familj både jobbat med trav och hovslageri.

  – De senaste fem åren har jag blivit allt mer intresserad av hästar. Det känns kul att föra vidare vad släkten jobbat med i tidigare generationer, säger han och berättar att både hans pappa och morfar har jobbat som hovslagare.

  Vad tycker du om utbildningen?

  – Jag gillar att det är en väldigt praktisk utbildning. Men nu har vi börjat med mer teoretiska kurser som balansering och problemlösning med hovsjukdomar. Det gör hela utbildningen mer intressant för då kan jag väva ihop det jag lär mig i utbildningen med när jag hjälper min mamma att träna travhästar.

   Mattias Henriksson för hovslagaryrket vidare. Hans pappa och morfar var båda hovslagare, men han är den första i familjen att utbilda sig inom yrket.
  Mattias Henriksson för hovslagaryrket vidare. Hans pappa och morfar var båda hovslagare, men han är den första i familjen att utbilda sig inom yrket. FOTO: Marion Palm

  ”Ett viktigt jobb”

  Elina Hellman är 22 år och går första året på utbildningen, men hon längtar redan efter att starta sitt företag och komma ut i arbetslivet. Intresset för hovslageri väcktes när hon på hästskötarutbildningen i gymnasiet fick göra tappskokompetens.

  – Efter det var jag väldigt intresserad och varje gång mina hästar skulle skos stod jag bredvid hovslagaren och kikade. Det behöver vara rätt hela vägen från hovarna och det känns som ett viktigt jobb, säger Elina Hellman och fortsätter:

  – Jag ser fram emot att lägga mina dagar själv och ut och träffa folk och hästar, det ska bli jättekul.

   Förstaårsstudenten Elina Hellman får hjälp av läraren Johanna Svensson.
  Förstaårsstudenten Elina Hellman får hjälp av läraren Johanna Svensson. FOTO: Marion Palm

  Fakta: Godkänd hovslagare

  Jordbruksverket utfärdar godkännande till hovslagare. För att bli godkänd måste du ha gått vissa specifika utbildningar. Godkända hovslagare tillhör djurhälsopersonalen vilket innebär följande:

  • Allmänheten vet att du har en specifik kompetens

  • Du ska utöva yrket enligt vetenskap och beprövad erfarenhet

  • Du ska följa regler om journalföring, intygsskrivande, tystnadsplikt och anmälningsplikt

  • Du står under statlig tillsyn och kan anmälas till och prövas av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård

  Yrkesverksamma hovslagare har fram till 2026 chans att läsa en tilläggsutbildning som också gör att de kan få godkännande av Jordbruksverket.

  Källa: Jordbruksverket

  Fakta: Wången

  I över ett sekel har det funnits hästar på Wången. 1903 startades Wångens hingstuppfödningsanstalt och syftet var att avla en stark arbetshäst, den Nordsvenska hästen. Nu är Wången travsportens riksanläggning och här utbildas utöver hovslagare också hippologer, hästskötare, proffstränare och brukshästskuskar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen