Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 7 december 2018

  Forbönder i sorg efter olyckan

  Det var forbönder på väg till Jamtli som var inblandade i torsdagens svåra trafikolycka utanför Brunflo där två kvinnor avled.

  FOTO: Jeppe Gustafsson / IBL Bildbyrå

  Olyckan inträffade strax efter lunchtid på torsdagseftermiddagen söder om Brunflo på E45. De tre forbonde-ekipagen tillhörde gruppen Forbönder från Hälsingland. Gruppen var på väg med tre hästar och sex personer mot Östersund och den traditionella julmarknaden på Jamtli. Tanken var att de skulle övernatta vid Lockne och fortsätta färden mot Östersund på fredagen.

  Två fordon; en timmerbil och en personbil, samt de tre hästekipagen och åtta personer var inblandade i olyckan. Vad som orsakade den är ännu oklart, polisen har inte på fredagseftermiddagen gått ut med några mer uppgifter kring händelsen.

  Två omkom

  Men två kvinnor i 60-årsåldern omkom medan två andra personer skadades allvarligt. En av hästarna avled vid olyckan. En av de omkomna kvinnorna tillhörde gruppen Forbondegruppen, liksom en av de två allvarligt skadade.

  – Det här, resan till Jamtli, var deras stora mål som de jobbat för under hela året, säger Per Evert Svensson från Hälsinglands forbönder till Östersunds-Posten.

  Efter olyckan var vägen helt eller devis avstängd för annan trafik under lång tid i samband med räddningsarbetet kring de skadade samt bärgning av bilar och omlastning av timmer som spridit sig ut över vägbanan.

  Fordonen ska undersökas

  De två hästarna kunde efter olyckan stallas in i Lockne. Under fredagen hölls Lockne kyrka öppen för krishantering och samtal. På Jamli sattes ett kondoleansbord fram.

  – Det finaste vi kan göra är att hedra deras minne på ett värdigt sätt genom att ha en så bra julmarknad som möjligt, säger Henry Zipsane, museichef på Jamtli till Östersunds-Posten.

  Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Både personbilen och timmerbilen har tagits i beslag och ska genomgå teknisk undersökning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen