Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 15 november 2017

  Förbjuds ge giftiga växter till häst

  Hästägaren gav en av sina hästar den giftiga svinmållan. Nu förbjuds ägaren att ge örttillskott eller att raspa eller sko hästar.

   Hovvården av ägarens hästar måste i fortsättningen göras av hovslagare som är godkänd av länsstyrelsen.
  Hovvården av ägarens hästar måste i fortsättningen göras av hovslagare som är godkänd av länsstyrelsen. FOTO: Mostphotos

  Hästägaren, som driver ett rörelse i Västernorrland, har varit föremål för anmälningar och granskningar av länsstyrelsen tidigare. Bland annat då ägaren anser att barfotaverkning är lösningen för hästar som till exempel drabbats av fång.

  Efter den senaste anmälningen som rörde en häst som drabbats av en skada förbjuds nu ägaren att raspa, verka eller sko hästar. Hästarna ska ges adekvat hovvård av hovslagare som är godkänd av jordbruksverket.

  Länsstyrelsen anser att hästarna har utsatts för lidande genom undermålig hovvård.

  Måste följa veterinära råd

  Ägaren förbjuds också att utfodra hästar med giftiga växter och örter.

  Länsstyrelsen kräver också att i det fall hästar, som ägaren håller, visar tecken på sjukdom eller skada ska veterinär konsulteras och ägaren åläggs att också följa veterinärens råd och anvisningar.

  Ägaren har uppgett sig vara utbildad i barfotaverkning, eller hovformvård som det kallas, men länsstyrelsen menar att hovvården utförts felaktigt och oskickligt och förlängt läkningen av skada på den aktuella hästen och orsakat lidande.

  Ska inte ges till djur

  Länsstyrelsen bedömer också att det är fel att ge hästar växter, eller andra preparat som kan orsaka skador eller förgiftningar. Dit hör växten svinmålla som anges som mycket giftig och inte ska ges till djur.

  Tillskotten menar hästägaren har getts till de hästar som drabbats för att häva sjukdom som fång.

  LÄS OCKSÅ: Eftersatt hovvård ledde till avlivningPREMIUM: 12 inspektörer granskar hans gård: ”Det har gått till överdrift”LÄS MER: Topptränaren vann strandskyddsstrid

  Relaterade artiklar

  Till toppen