Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 9 januari

  Föl tidigt på året ger flera fördelar för uppfödare

  Stall Herkules i Klippan föder upp Shire och Clydesdale och får helst fölen riktigt tidigt på året. I år kom deras första fölunge den 5 januari. Som uppfödare med de flesta kunderna utomlands finns flera fördelar med det.

   Redan den 5 januari föddes Herkules Omega, ett hingstföl av rasen Clydesdale. Stuteriet vill gärna få fölen i januari eller februari.
  Redan den 5 januari föddes Herkules Omega, ett hingstföl av rasen Clydesdale. Stuteriet vill gärna få fölen i januari eller februari. FOTO: Foto: Stall Herkules

  Bara några dagar in på det nya året har det börjat fyllas på med nyfödda hästar i ett par fölboxar i Sverige.

  Redan på trettondagsafton föddes Clydesdalefölet Herkules Omega på Stall Herkules i Klippan, vilket Tidningen Ridsport var först med att rapportera om.

  Uppfödarna Michelle och Christer Paulsson har som medveten strategi att få fölen tidigt på året. Stuteriet har i flera år i rad knipit titeln ”Årets första föl” och höll på att bli först även i år.

  – Vi vill gärna få fölen tidigt av flera skäl. Och vi bor i Skåne där klimatet är mildare, säger Michelle Paulsson till ATL.

   Stall Herkules i Klippan har fött upp Shire och Clydesdale i snart 20 år, med internationella framgångar. Här visar Christer Paulsson stoet Maja. Som uppfödare av stora, höga kallblod behövs stora fölboxar och väl tilltagna stallutrymmen. Det rikliga hovskägget som raserna beundras för kräver också mycket skötsel.
  Stall Herkules i Klippan har fött upp Shire och Clydesdale i snart 20 år, med internationella framgångar. Här visar Christer Paulsson stoet Maja. Som uppfödare av stora, höga kallblod behövs stora fölboxar och väl tilltagna stallutrymmen. Det rikliga hovskägget som raserna beundras för kräver också mycket skötsel. FOTO: Foto: Stall Herkules

  Stuteriet föder upp två brittiska och utrotningshotade kallblodsbjässar och gör vad de kan för att bevara raserna. I år väntar de femton föl. De säljer några av fölen varje år och köparna kommer mestadels från utlandet. I december såldes tre av gårdens stoföl till USA, och inom kort flygs de till sina nya ägare.

  – De är hårt utrotningshotade raser både två. Det finns bara mellan 1 500 och 2 000 Shirehästar i världen och något fler Clydesdale. Det är ont om uppfödare och vi som håller på är väldigt hängivna, säger Michelle Paulsson och fortsätter:

  – Vi föder inte upp för den svenska marknaden. Vårt mål med aveln är att ta fram djur som kan mätas internationellt. Försäljningen i Sverige är nästan obefintlig, säger hon.

   Här är ett av Stall Herkules shirestoföl som nyligen såldes till köpare i USA. Enligt Michelle Paulsson märks ett stort intresse för kallblod i USA.
  Här är ett av Stall Herkules shirestoföl som nyligen såldes till köpare i USA. Enligt Michelle Paulsson märks ett stort intresse för kallblod i USA. FOTO: Foto: Stall Herkules

  Viktiga höstutställningar

  Att få föl tidigt på året, gärna i januari, gör att Stall Herkules kan visa upp avvanda föl på de viktiga rasutställningarna i Storbritannien på höstkanten. Det är stora, prestigefulla utställningar som får mycket uppmärksamhet.

  – Fölshowerna börjar någonstans i september och oktober. Får vi fölen tidigt kan de åka över och tävla utan sin mamma. Det är en fördel att de har blivit mycket hanterade och att de är lite äldre när de åker, berättar Michelle Paulsson.

  Gården ligger i Klippan i Skåne, som med sitt milda klimat lämpar sig bra för vinterfölningar med skandinaviska mått mätt. Stuteriet tycker också att det är lättare att få stona dräktiga igen när de fölar tidigt på året.

  Ytterligare ett sto fölade i januari, det blev ett svart stoföl och utan bläs vilket är ovanligt för Clydesdale. De sista beräknade fölningarna ska ske i april i år. Stona som får ”januariföl” kommer från linjer som tidigt visar brunst och som lätt blir dräktiga.

  – De brunstar tidigt och gör det genom hela vintern. Det är inga problem att betäcka dem tidigare. Ljuset i Skåne hjälper också till. Vi behöver inte hormonbehandla. Sedan har vi också våra egna hingstar vilket underlättar, säger Michelle Paulsson.

   Avelsstoet 2s Omega’s Golden Gem brukar få föl tidigt på året, och fölade i år den 5 januari. Även ett annat sto väntas föla inom kort.
  Avelsstoet 2s Omega’s Golden Gem brukar få föl tidigt på året, och fölade i år den 5 januari. Även ett annat sto väntas föla inom kort. FOTO: Foto: Stall Herkules

  Fick inte stona dräktiga under torkan

  Hur årets fölsäsong kommer att bli i Sverige i år återstår att se. Fjolårets intensiva torka och värme kan ha lämnat spår i hela näringen genom sämre dräktighetsresultat efter betäckningar. Det tror Kåre Gustavsson, ordförande för Svenska Hästavelsförbundet med 26 hästraser representerade.

  – Jag är ganska säker på att vi fått sämre dräktighetsresultat. Det är naturens sätt att stoppa förökning när det är dåliga tider. Men det är inget vi kan råda över. Det är bara att försöka komma igen, säger han till ATL.

  Michelle Paulsson minns ett extremt fjolår för stuteriet, där fina avelsframgångar skuggades av utmaningar med torkan.

  – Vi såg också hur torkan påverkade aveln. Vi hade inga ston som blev dräktiga under torkan, det blev väldigt tydligt. För det framtida avelsarbetet var det här ett tufft år. Vi har inte minst foderkostnaderna som har kostat oss 350 000 kronor mer än vanligt. I vanliga fall är vi självförsörjande, men nu fick vi köpa in och kvaliteten på fodret var som den var.

  Var finns årets första föl?

  Men nu har ett nytt år börjat och stuteriet blickar framåt. Det lilla hingstfölet Herkules Omega mår bra, precis som mamma 2s Omega’s Golden Gem, som har en lång rad utställningsmeriter från USA, Tyskland och Danmark.

  Men den lilla hingsten kan inte titulera sig 2019 års första Sveriges föl. En dag tidigare, den 4 januari föddes welsh partbredfölet Starias xlnt Gnocchi på Starias Stuteri i Växjö, som Tidningen Ridsport rapporterade om.

  Kanske är det någon av ATL-läsarna som har fått ett ännu tidigare föl från 2019? Hör gärna av er till ATL och berätta.

  SE MER ATL TV: Avelsutmaningar för de svenska kallbloden, trots växande popularitet:

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen