Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 18 juni 2018

  Foderproducent: "Mycket värre än i fjol"

  Det är tomt i ladorna efter fjolårets grovfoderbrist. Hästägare ringer för att boka upp foder redan nu - och andra kan återigen behöva köpa in hö från Europa.

   Många hästägare oroas för fortsatt foderbrist. Betena ser magra ut, redan i mitten av juni.
  Bild 1/4 Många hästägare oroas för fortsatt foderbrist. Betena ser magra ut, redan i mitten av juni. FOTO: Cecilia Persson
   - De sa att de skulle komma regn, men nu ser det ut att komma noll milimeter på tio dygn, säger foderproducenten Thomas Nilsson på Tolerup Hästfoder och Maskin i Kil.
  Bild 2/4 - De sa att de skulle komma regn, men nu ser det ut att komma noll milimeter på tio dygn, säger foderproducenten Thomas Nilsson på Tolerup Hästfoder och Maskin i Kil.
   - Det är många som ringer till oss och undrar hur de ska få tag på grovfoder till sina hästar. Folk berättar om hur de köpt in hö från Belgien, Holland och Danmark, säger Sanne Nilimaa, foderrådgivare på Krafft.
  Bild 3/4 - Det är många som ringer till oss och undrar hur de ska få tag på grovfoder till sina hästar. Folk berättar om hur de köpt in hö från Belgien, Holland och Danmark, säger Sanne Nilimaa, foderrådgivare på Krafft. FOTO: Cecilia Persson
   - Det är i alla fall bra bärgningsförhållanden i torkan, säger Thomas Nilsson på Tolerup Hästfoder och Maskin i Kil.
  Bild 4/4 - Det är i alla fall bra bärgningsförhållanden i torkan, säger Thomas Nilsson på Tolerup Hästfoder och Maskin i Kil.

  Den första vallskörden för hästar håller på att avslutas. Många vittnar om en skörd som är 60-70 procent av normalskörd. Torkan oroar hästbranschen som i stor utsträckning är beroende av att köpa in grovfoder från andra producenter.

  Minsta lilla grovfoderlager har mer eller mindre länsats efter att grovfoderbristen slog till efter en lång och torr sommar. Då fanns det ännu kvar i lagren efter några år med rikligare vallskördar. De lagren är i det närmaste slut.

  – Det är bekymmersamt att vi tömde reserverna i fjol. Man har inte tagit höjd för att det kan bli fler dåliga år, säger Margareta Bendroth, foderrådgivare på Hushållningssällskapet.

  – Det ser ut att bli mycket värre ut i år. Förra året hade vi en hygglig skörd. Då fanns det framför allt kvar foder i lagren som räddade upp situationen för många, säger foderproducenten Thomas Nilsson vid Tolerup Hästfoder och Maskin i Kil i Värmland.

  Stor prisökning

  Bristen i fjol gjorde att priserna per kilo stack i väg till 5 kronor kilot i vissa fall, berättar Margareta Bendroth. Hästägare har tvingats importera hö- och hösilage, andra har köpt fjolårshö till normalpris eller mer. Långa transporter har också drivit upp kostnaderna.

  I år ser dessutom halmskörden ut att bli liten eftersom spannmålen växer långsamt, något som gör det ännu svårare för djurägare som vill dryga ut på höet.

  – Man har redan stått med underskott och fått ransonera, och så kan det bli ännu värre i år om vi har otur, säger Sanne Nilimaa, foderrådgivare på Krafft, som haft kontakt med hästägare som köpt in hö från Belgien, Polen och Danmark för att det varit slut i Sverige.

  Ridskolan Strömsholm, en av landets riksanläggningar med 200 hästar, fick minska på grovfodergivan redan i mars på grund av foderbrist och öka med kraftfoder.

  – Det är oroligt, vi går redan in i det här året med ett grovfoderunderskott från förra året. Det är bekymmersamt för hela branschen, säger ridskolans verksamhetschef Jonas Johnsson.

  ATL TV: Grovfoderbrist tvingar Strömsholm att göra om foderstater:

  ”En väldig foderbrist i Sverige i år”

  Wiggeby Jordbruk på Mälaröarna strax utanför Stockholm, räknar med att ha fått 60 procent av det normala på första vallskörden. Sedan dess har återväxten avstannat. Arealerna har gödslats men det har bara kommit fem millimeter regn sedan vallen slogs.

  – Vi skulle behöva 70 eller 100 millimeter. Det står helt still, säger Jonas Andersson vid Wiggeby Jordbruk.

  Många hästägare ringer redan nu för att försöka boka upp foder, väntelistan växer.

  – Vi måste prioritera så att det kan räcka till våra kunder som vi har haft i många år. Jag rekommenderar nya kunder att ringa runt, men läget ser likadant ut på många håll, säger han.

  ”Märkas på priset”

  I Värmland ringer Thomas Nilsson redan nu runt till kunder för att meddela det pressade läget. Men han påminner om att det fortfarande är tidigt på säsongen. Kommer regnet kan vallen repa sig, även om den magra förstaskörden sätter spår.

  – Hittills har det varit en låg skörd. Men det kan bli en bra andraskörd om regnet kommer och det borde det ju göra snart. Men jag tror ändå att det kommer att bli en väldig foderbrist i Sverige i år. Lagren finns inte kvar. Det kommer också att märkas på priset, eftersom vi måste kompensera för de låga skördarna.

  LÄS OCKSÅ: Pressat läge efter två torrår på radLÄS OCKSÅ: Grovfoderbrist pressar djurbönder

  Relaterade artiklar

  Till toppen