Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 24 augusti 2018

  Nej till extrapengar till ridsporten

  UPPDATERAD. Socialministerns besked på frågan om extra statliga pengar till ridsporten på grund av foderbristen var ett tydligt nej.

  Riksdagsledamoten Lotta Finstorp, (M), lyfte frågan om extra stöd till ridskolor på grund av ökade foderkostnader till socialministern Annika Strandhäll, (S).

  Lotta Finstorp menade bland annat att ridskolorna måste öka intäkterna eftersom foderpriser ökat kraftigt efter sommarens torka och påföljande foderbrist. Hon pekade på att en sådan höjning skulle slå hårt mot bland annat barn och unga från familjer med svag ekonomi och skulle tvinga elever att sluta med sitt fritidsintresse.

  Därför ställdes frågan om möjligheten att till exempel rikta ett ökat lokalt aktivitetsstöd för att kompensera ridskolorna.

   Socialminister Annika Strandhäll, (S).
  Socialminister Annika Strandhäll, (S). FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  Inte skäl nog

  Svaret från Annika Strandhäll är dock tydligt:

  ”Jag ser emellertid inte tillräckliga skäl för att inom ramen för den statliga idrottspolitiken agera särskilt gentemot ridsporten”, skriver hon i sitt svar.

  Annika Strandhäll påpekar att regeringen följer utvecklingen nära av de konsekvenser torkan fått för stora delar av samhället. Men hon skriver också att regeringen under mandatperioden ökat det statliga stödet till idrottsrörelsen med 258 miljoner

  ”Utöver ökade statliga och kommunala bidrag finns det många andra sätt för idrottsföreningar att hålla tillbaka avgifter och kostnader”, säger Annika Strandhäll.

   Lotta Finstorp (M) menar att Annika Strandhälls kommentar vittnar om en total okunskap om läget för Sveriges största flickidrott.
  Lotta Finstorp (M) menar att Annika Strandhälls kommentar vittnar om en total okunskap om läget för Sveriges största flickidrott.

  Bekymrad över svaret

  Det var inte ett sådant svar som Lotta Finstorp velat ha:

  – Jag är mycket bekymrad över ministern svar. Foderkrisen och därmed ökade kostnader på 50-60 procent för hästnäringen, slår hårt mot ridskolorna och rideleverna. Svaret, från en feministisk minister, vittnar om en total okunskap om det allvarliga läget för Sveriges största tjejsport, säger Lotta Finstorp i en kommentar till ATL.

  LÄS OCKSÅ: Hästar kan tvingas till nödslaktLÄS OCKSÅ: Tuffhöst väntar Sveriges hästägare

  Relaterade artiklar

  Till toppen