Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 19 december 2018

  Halm – bra foder eller fara för magen

  I torkans spår görs en studie om hur halm påverkar hästens matsmältningssystem. Flera europeiska länder avråder på grund av risk för magsår, men det vill SLU undersöka närmare.

   ”Vi var tveksamma till om halmen verkligen orsakade magsår”, säger Sara Ringmark som nu leder en studie kring halm som foder till häst och där bland annat varmblodstravare studeras.
  ”Vi var tveksamma till om halmen verkligen orsakade magsår”, säger Sara Ringmark som nu leder en studie kring halm som foder till häst och där bland annat varmblodstravare studeras. FOTO: Carin Wrange/Hästsverige

  – Vi har precis startat upp studien nu. Bakgrunden är att tidigare studier visat ett eventuellt samband mellan halm som grovfoder till häst, och magsår. Vi är tveksamma till om det verkligen var halmen som orsakade magsår, säger Sara Ringmark på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

  En förutsättning för att komma igång så fort, var en donation från Marie-Claire Cronstedts stiftelse på 340 000 kronor.

  För att få tydligare resultat, görs en mer omfattande studie. Tidigare studier har skett i fält, vilket gjort att forskarna inte kunnat kontrollera alla parametrar.

  – Vi gör en kontrollerad studie, där vi har hästarna på Ultuna. Vi har full kontroll över vad de äter och vad de gör. De kommer att ha en period när de äter en höbaserad grovfodergiva, och en period när de äter en halmbaserad grovfodergiva.

  LÄS OCKSÅ: Forskare varnar: Kor kan dö av för mycket halm

  Diet med låg energi

  Det är hästar av russtyp och islandshästtyp, samt varmblod som används i studien. Första tanken var att bara använda de mindre hästarna, både för att de ofta mår bra av en diet med låg energi och för att de ofta är hungriga och äter vad de får. Sedan bestämdes att man även ville få möjlighet att studera de större varmbloden.

  – Vi hoppas att alla hästarna i försöket kommer att äta med god aptit.

  För att delta ska hästarna vara minst tre år och högst cirka 15 år.

  – Vi vill varken att de är under tillväxt eller har åldersrelaterade behov som inte passar i studien denna gång.

   I studien ingår bland annat gotlandsruss, som är lättfödda och ofta äter vad de får oavsett foderslag.
  I studien ingår bland annat gotlandsruss, som är lättfödda och ofta äter vad de får oavsett foderslag. FOTO: Lena Karlsson

  Bra substitut för hö

  Tanken är att studien kan ge stora fördelar. Om studien visar att halm inte ger ökad risk för magsår eller kolik, skulle halmen kunna utgöra ett bra substitut för hö.

  – Vi kommer att mäta kortisolhalten för att se att hästarna inte upplever ökad stress, göra gastroskopier, ta blodprover och kontrollera tarmljud för att följa hästarnas hälsa och matsmältning.

  Hästar, vars matsmältningssystem kräver att de tuggar och processar grovfoder stora delar av dygnet för att fungera, riskerar problem när hö är en bristvara och ransoneras.

  Halm skulle kunna vara en kostnadsmässig livlina för hästföretagare som har möjlighet att byta ut en del av högivan. Därmed skulle till exempel avlivningar på grund av foderbrist eller höga priser på foder kunna motverkas.

  – Det vi tittar på i gastroskopin är främst magslemhinnan. Tarmljuden övervakar vi för att utvärdera risken för kolik, säger Sara Ringmark.

  Resultat i vinter

  Förutom eventuella risker, har nog många som arbetar med hästar upplevt att djuren kan få ”halmmage”, en extra rondör som bara gäller magkonturen.

  – Det är inte konstigt om hästen blir rund om magen. Halm innehåller mycket bulk, det blir mycket fibrer som ligger i grovtarmen och tar plats på ett annat sätt än när hästen äter hö.

  Forskarna poängterar att det handlar om foderhalm av mycket god kvalitet. Halmen som används i studien är noga analyserad, både hygieniskt och näringstekniskt.

  SLU räknar med att kunna presentera resultat från studien redan i vinter.

  Halm som foder

  En grupp hästar – islandshästar och hästar av russtyp samt varmblod – utfodras med två foderstater, en där en stor del av energin kommer från foderhalm av god kvalitet och en där halm inte ingår men med samma näringsinnehåll i båda foderslagen.

  Magslemhinnan studeras efter 2–3 veckor med gastroskopi.

  Tarmaktivitet i form av ljud dokumenteras medan träcken analyseras på vatteninnehåll och pH.

  Mätningarna kan ge en grov fingervisning om avsevärda förändringar sker i tarmmiljön vid utfodring med halm.

  Källa: SLU

  Relaterade artiklar

  Till toppen