Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 29 augusti 2019

  Flyinge rustar elever för verklighet som företagare

  Nu läggs allt större vikt vid att utbilda i företagsekonomi i hästbranschens yrken. En bransch, som länge präglats av svarta pengar, är på väg att bli allt vitare.

  – Ska man leva på ett hästyrke måste det vara affärsmässigt, säger Olof Axelsson, lärare på Flyinge.

  Företagande har fått en allt större del i yrkesutbildningen på Flyinge. I dag är den obligatorisk för bland annat eleverna på den ettåriga unghästutbildningen. Blocket med företagsekonomi är en viktig del i utbildningen:

  – Att jobba med hästar är ofta ett passionsdrivet yrke där man brinner för att rida. Företagandet hamnar inte överst på priolistan. Men ska man leva på ett hästyrke måste det vara affärsmässigt, säger Olof Axelsson, dressyrlärare på Flyinge och tillsammans med kollegorna ansvarig för unghästutbildningen och beridarprogrammet.

   Anne, Anna och Olof till häst framför före detta chefsbostaden på Flyinge.
  Anne, Anna och Olof till häst framför före detta chefsbostaden på Flyinge. FOTO: Lena Karlsson

  När det gäller att se hästbranschen affärsmässigt menar Olof Axelsson att man kommit längre i länder som Tyskland och Nederländerna. I Sverige lever synen kvar att häst handlar om en hobby, även om man har det som yrke.

  – Men ska hästnäringen tas på lite mer allvar så måste även vi i branschen driva våra företag på ett affärsmässigt sätt.

  Vill rusta eleverna för marknaden

  Många är ambitiösa; förkovrar sig i yrket, lär sig rida och sköta hästar. Men man måste också kunna driva ett företag, säger Olof Axelsson:

  – Jag vet av egen erfarenhet att man ägnar minst lika stor del åt att driva sitt företag som att sitta i sadeln. Därför är det viktigt att vi rustar våra elever för en näring och marknad där de blir konkurrenskraftiga. De måste kunna värdera olika delar i verksamheten i form av tid och pengar, annars är det lätt att det inte blir lönsamt.

  Unghästutbildningen är en yrkesutbildning och många av eleverna går till ett eget företagande när de är klara. I kursen ingår bland annat bokföring, beskattning, bokslut och kalkylering. Alla gör också en egen affärsplan, så om någon vill starta eget är eleverna startklara direkt efter utbildningen:

  – Den ska vara så konkret att de kan börja som egna företagare direkt, säger Olof Axelsson.

  Ekonomi får större utrymme

  LRF Konsult, som ansvarar för kursen, har fått allt fler kunder inom hästområdet på senare år. I dag har är de omkring 2 500. Caroline Göransson, affärsrådgivare vid LRF Konsult i Malmö, menar att Flyinge lyft företagandet i utbildningen och flyttat fram positionerna.

  – Vi ser hur hästbranschen utvecklas och att allt fler blir affärsmässiga, säger Caroline Göransson.

  Även LRF och Hästnäringens nationella stiftelse, HNS, har sett ett behov att lyfta kompetens i branschen och göra utbildningen på riksanläggningarna mer likriktad.

  Affärsplan viktigt verktyg

  Affärsplanen är en viktig del i utbildningen och löper som en röd tråd genom kursen i ekonomi. Vissa har en mogen affärsidé redan när de börjar på kursen, medan andra under kursens gång tänker om och flyttar från ursprungsidén. Eleven har kanske börjat med en klassisk affärsidé som att ta emot unghästar för inridning och tillridning för att sluta med ett helt annat koncept när affärsplanen väl är klar.

  – Jag läser många affärsplaner och det jag ser är att det blir allt mer nytänkande i branschen, säger Petra Cullborn Hastings, redovisningskonsult vid LRF Konsult i Svalöv.

   Caroline Göransson, Petra Cullborn Hastings, LRF Konsult håller i blocket med ekonomi på beridarutbildningen på Flyinge. I bakgrunden dressyrläraren Olof Axelsson till häst.
  Caroline Göransson, Petra Cullborn Hastings, LRF Konsult håller i blocket med ekonomi på beridarutbildningen på Flyinge. I bakgrunden dressyrläraren Olof Axelsson till häst. FOTO: Lena Karlsson

  Att ha en väl genomarbetad affärsplan kan också göra det enklare i kontakter med myndigheter. Inte sällan ifrågasätter Skatteverket just hästföretagare och hävdar att deras verksamhet handlar om hobby och inte vinstdrivande näringsverksamhet. Affärsplanen ger då stöd åt företagarens argumentation.

  – Det är viktigt att få in tänket tidigt. Sedan är det okej att ha en hobbydel också, men då måste man som företagare förstå att skilja på det, säger Petra Cullborn Hastings.

  Digitalisering spar tid

  Hon menar också att det är viktigt att vara digitaliserad som företagare, att avsätta tiden att sköta allt löpande och inte lägga det på hög.

  – Om man har koll på det löpande är det också lättare att stå upp för företaget och att kunna presentera och visa hur företaget går, säger Petra Cullborn Hastings.

  Fem tips när du startar företag

  Sätt mål för ditt företag, berätta om dem.

  Räkna på rätt priser för lönsamhet, gör en budget

  Ta reda på hur din marknad ser ut och vilka som är under och konkurrenter.

  Skaffa ett nätverk av människor som kan det du inte kan.

  Gör en komplett affärsplan. Ta hjälp om du behöver det.

  Viktigast att tänka på när det gäller ekonomi

  Avsätt tid löpande, även för styrning och ledning.

  Använd aktuell information.

  Digitalisera och därmed effektivisera administrationen.

  Ta in hjälp när du behöver.

  Krångla inte till det.

  Kursen Företagande

  LRF Konsult har haft ansvaret för kursen i Företagande på alla yrkeshögskoleprogram på riksanläggningarna för häst – Wången, Strömsholm och Flyinge – under de senaste två läsåren. Det innebär hovslagare, unghästutbildare, beridare och kuskar.

  Kursen innehåller alla moment inom ekonomi och även en del juridik som en företagare behöver. Alla moment utgår från en individuell affärsplan som studenterna jobbar med löpande under hela kursen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen