Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 18 april

  Hästuppfödare med sikte på de högsta klasserna

  Målet är att föda upp hästar av högsta klass i både hoppning och dressyr. Tack vare embryotransfer har Eva Oa Gudmundsson fått avkommor efter genetiskt viktiga ston som inte har kunnat bära fram sina egna föl.

   Pacora F föddes 2019 och är ett embryotransferföl. I år planerar Eva Oa Gudmundsson för tre egna embryotransfer och sedan tillkommer sex kunder på seminstationen som också kommer att göra embryotransfer i samarbete med Lövsta seminstation.
  Pacora F föddes 2019 och är ett embryotransferföl. I år planerar Eva Oa Gudmundsson för tre egna embryotransfer och sedan tillkommer sex kunder på seminstationen som också kommer att göra embryotransfer i samarbete med Lövsta seminstation. FOTO: Flemminge gård

  Uppfödaren och hingsthållaren Eva Oa Gudmundsson driver seminstationen Flemminge gård på Vikbolandet utanför Norrköping. I år kommer hon, förutom sina 23 egna ston, att seminera ytterligare 200 ston.

  – Jag har bara gjort sju-åtta embryotransfer på mina egna hästar. Det kostar en hel del och tar mycket tid, säger Eva Oa Gudmundsson, som samarbetar med Lövsta seminstation utanför Stockholm vid embryotransfer.

  I år har hon sex kunder vars ston ska genomgå embryotransfer. Själv väljer hon att göra embryotransfer på ett eget 5-årigt sto, eftersom stoet inte blivit dräktigt på två år.

  Hopphästen Actrice, som tidigare tävlades framgångsrikt av Malin Baryard-Johnsson, ska också genomgå embryotransfer men planen är att Actrice även ska bära fram ett eget föl.

  – Det blir kanske Actrice sista egna föl, om ett och ett halvt år när vi vant av det sista fölet är hon 23 år, säger Eva Oa Gudmundsson.

   Hos hopp- och dressyrhästuppfödaren Eva Oa Gudmundsson har alla hästar en prislapp. Är någon villiga att betala priset så säljs hästen.
  Hos hopp- och dressyrhästuppfödaren Eva Oa Gudmundsson har alla hästar en prislapp. Är någon villiga att betala priset så säljs hästen. FOTO: Flemminge gård

  Än så länge har Eva Oa Gudmundsson inte fött upp någon OS-vinnare, men hennes uppfödning Conte di London F som vann Breeders 2020 köptes i höstas av holländske OS-vinnaren Jeroen Dubbeldam.

  – Det var som en dröm, säger Eva Oa Gudmundsson.

  Också använt ICSI

  Hon är fjärde generationen hästuppfödare. Till skillnad från sin pappa, farfar och farfarsfar så har Eva Oa Gudmundsson helt nya tekniska möjligheter att ta tillvara ston som tävlar, inte kan bära fram sina egna föl eller som i Actrices fall passa på att få fler än en avkomma per år.

  Vid sidan av embryotransfer har Eva Oa Gudmundsson använt sig av ICSI eller Intracytoplasmatic Sperm Injection. Det vill säga provrörsbefruktning med en enda spermie. Eva Oa Gudmundsson har gjort ICSI på genetiskt värdefulla ston som inte själva kan bli dräktiga.

  Metoden är inte tillåten på häst i Sverige utan måste genomföras i till exempel Belgien eller Italien.

  – Vi får akta oss så att vi inte genomför ICSI eller embryotransfer på hästar som sedan nedärver svårigheter att bli dräktiga. Gör vi det på hästar som till exempel är gamla eller har råkat ut för trauman så är det okej. Men föder vi upp hästar som inte kan reproducera sig själva är vi farligt ute, säger Eva Oa Gudmundsson.

   Uppfödaren Eva Oa Gudmundsson med avelshingsten I’m very special F, som dock dog 2019.
  Uppfödaren Eva Oa Gudmundsson med avelshingsten I’m very special F, som dock dog 2019. FOTO: Laila Berglund

  Flemminge gård

  Bolagsform: Enskild firma.

  Ägare: Eva Oa Gudmundsson.

  Verksamhet: Hästuppfödning, seminstation, hingsthållare.

  Antal anställda: 3.

  Omsättning (2020): 3,7 miljoner kronor.

  Resultat (2020): 390 000 kronor.

  Areal: Arrende på 25 hektar beten. Gården är på 300 hektar mark och 70 hektar fiskevatten och efter ett nyligen genomfört generationsskifte drivs den av en av Eva Oa Gudmundssons söner.

  Antal djur: Cirka 70, varav fyra hingstar. I år är 18 ston dräktiga och 23 ston ska semineras under säsongen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen