Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 10 juni 2019

  Ridklubb blir husvill - igen?

  Från den första augusti riskerar en ridklubb i Mellansverige stå utan stall till sina hästar då fastighetsägaren saknar tillstånd för hästverksamhet.

   En ridklubb riskerar nu att återigen stå utan stall. Bilden har inget samband med texten.
  En ridklubb riskerar nu att återigen stå utan stall. Bilden har inget samband med texten. FOTO: Mostphotos

  Att fastighetsägaren saknade tillstånd enligt § 16 konstaterades när ridklubben gjorde en ansökan till länsstyrelsen i början av året. Klubben driver verksamhet på gården och har allt ansvar för hästhållningen. På gården finns 16 boxar.

  Även om fastigheten är uthyrd krävs att ägaren har tillstånd eftersom uthyrning av fastigheten till ridklubben räknas som tillståndspliktig hästverksamhet.

  Saknat tillstånd tidigare

  Att det saknades tillstånd noterades redan 2015 då ägaren via brev och telefonsamtal upplystes om att han behövde söka tillstånd för uthyrningen av stallet. Ingen ansökan kom dock in.

  Vid kontrollen i år konstaterades också att stallet byggts ut och att det inte gjorts någon förprövning varken av den nya eller den gamla delen. Det noterades också brister, bland annat kring ventilationen, som ägaren har till den 18 juni på sig att rätta till, annars övervägs att förbjuda fortsatt djurhållning skriver länsstyrelsen i beslutet.

  Klubben måste få tid

  Någon ansökan om § 16-tillstånd har inte kommit in till länsstyrelsen som nu beslutat att fastighetsägaren måste sluta hyra ut stallet. Senast den 1 augusti måste uthyrningen upphöra.

  ”Länsstyrelsen har satt datumet till efter sommaren för att ridskolan med sin verksamhet med 16 hästar ska ges rimlig tid att hitta ny plats”, skriver länsstyrelsen i beslutet.

  Ridklubben flyttade in i stallet 2017 efter att efter att planerna på en ny anläggning gick i stöpet. Då skulle det handla om en tillfällig lösning för klubben uppgav en representant för kommunens fritidsenhet till lokala media.

  Relaterade artiklar

  Till toppen