Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 13 juli 2019

  Han utför sitt yrke från hästryggen

  FALKÖPING

  Under våren och sommaren tillbringar Tommy Arvidsson från Falköping nästan all sin tid i sadeln med lassot fastsurrat på sadelhornet. Hans yrke? Att fånga och märka kalvar som fötts ute i det fria.

   Tommy Arvidsson och Slim får jobba för att skilja kalven från dess mamma. Fotnot: Enligt Svenska Ridsportförbundet bör hjälm bäras vid uppsutten ridning och körning.
  Tommy Arvidsson och Slim får jobba för att skilja kalven från dess mamma. Fotnot: Enligt Svenska Ridsportförbundet bör hjälm bäras vid uppsutten ridning och körning. FOTO: Mari Nälsén

  Highlanddjuren vet vad som komma skall när Tommy Arvidsson öppnar grinden och rider in i hagen. De har varit med förr.

  – Den här hagen tillhör en av mina största kunder, berättar Tommy Arvidsson och stänger grinden efter sonen Robin Rohland, 11 år, och hans ponny Kasper. Sedan svingar han sig upp på sin egen Slim och ger sig ut på spaning efter nyfödda kalvar.

  Jobbade på ranch

  Han började rida klassiskt när han var tio och kom som tolvåring i kontakt med westernridningsprofilen Ola Björkqvist i vars stall han tillbringade all ledig tid. Efter grundskolan for han till Kanada och jobbade på ranch.

  – När jag kom hem hade bönderna här i trakten börjat så smått med ranchdrift och jag fick en del tillfälliga jobb.

   Nu så! Kalven är fångad med lasso.
  Nu så! Kalven är fångad med lasso. FOTO: Mari Nälsén

  Några år senare, 2006, fick han kontakt med en stor nötköttsproducent med djur i ranchdrift som ville ha hjälp med sortering och märkning och företaget tog fart.

  – Sedan dess har det snurrat på med stora arbetstoppar främst under våren.

  Använder lasso

  En bit upp i hagen hittar Tommy Arvidsson och Robin vad de letar efter: en kalv, bara några dagar gammal. Nu får hästarna jobba.

  Först ska flocken drivas upp ur skogslandskapet för att sedan skilja av ko och kalv. Det är ett skådespel att se när Robin Rohland med sin ponny håller flocken på plats, medan hans pappa och quarterhästen Slim skiljer av det mycket motsträviga ekipaget när han lyckats fångas kalven med lasso.

  Highlandkon är orolig och kastar med huvudet och de långa hornen. Tommy Arvidsson drar in kalven i skydd för sig och Robin leder bort hästarna.

  – Man får hålla sig på avstånd när de är arga, säger Tommy Arvidsson.

   När kalven är återbördad och märkt lugnar mamma ko ned sig.
  När kalven är återbördad och märkt lugnar mamma ko ned sig. FOTO: Mari Nälsén

  ”Gäller att ha ögon i nacken”

  Märkningen är över på bara några sekunder och när kalven är i tryggt förvar hos sin mamma försvinner djuren ned i skogen igen.

  – Alternativet skulle vara att driva in hela flocken i en fålla och märka dem där men dels är det risk att små kalvar blir nedtrampade, dels blir det ett större stresspåslag under längre tid för djuren, berättar Tommy Arvidsson.

  Slim är svettig och det är hans ryttare också.

  – Highland cattle är väldigt omhändertagande med sina kalvar så det gäller att ha ögon i nacken. De har stora horn de där.

  Efter en ny inventering visar det sig att dagens jobb är klart, det har inte fötts några fler kalvar under veckan.

  – De flesta har nog kommit nu, säger Tommy Arvidsson.

   Många SM-guld i dummy roping och erfarenhet från rodeo i Kanada. Inte många djur tar sig förbi Tommy Arvidssons lasso.
  Många SM-guld i dummy roping och erfarenhet från rodeo i Kanada. Inte många djur tar sig förbi Tommy Arvidssons lasso. FOTO: Mari Nälsén

  Familjeföretag

  Hela hans familj är involverade i cowboylivet, även sambon och yngste sonen som är nio.

  – Barnen växte upp i sadeln, vi hade dem i sadeln framför oss, säger Tommy Arvidsson och skrattar.

   En familjeangelägenhet. Robin Rohland 11 år växte upp i sadeln framför mamma eller pappa. Idag har han egen ponny.
  En familjeangelägenhet. Robin Rohland 11 år växte upp i sadeln framför mamma eller pappa. Idag har han egen ponny. FOTO: Mari Nälsén

  Att driva, skilja och märka boskap är Tommy Arvidssons huvudsyssla men familjen föder också upp quarterhästar. De har ett 20-tal, inklusive sönernas ponnyer som är quarterkorsningar.

  – Slim är pappa till min Kasper, berättar Robin Rohland.

   En svensk cowboy, Tommy Arvidsson på tolvåriga quarterhästen Slim.
  En svensk cowboy, Tommy Arvidsson på tolvåriga quarterhästen Slim. FOTO: Mari Nälsén

  Allt populärare

  De har också ett 50-tal nötdjur, anordnar kurser och utbildar ranchhästar. Just nu läser Tommy Arvidsson dessutom till hovslagare.

  – 70 procent av min årsarbetstid brukade jag göra i mars till juni. Jag behöver sprida ut mitt arbetande lite mer och ska ha hovslageri på en del av tiden. Därför har jag minskat en del på kursverksamheten, men även på ranchjobben, under tiden jag läser och tar inga nya kunder.

   Far och son pustar ut efter en lång svettig förmiddag i hagen för både människor och hästar.
  Far och son pustar ut efter en lång svettig förmiddag i hagen för både människor och hästar. FOTO: Mari Nälsén

  I trakten runt Falköping är det ganska många nötköttsproducenter som har sina djur på ranchdrift och sedan Tommy Arvidsson började rida runt och erbjuda sina tjänster har de blivit fler och fler.

  – Nu ska jag väl inte ta åt mig hela äran för det eftersom markerna här passar väldigt bra för ranchdrift, men det har säkert bidragit, säger han.

  Fotnot: Enligt Svenska Ridsportförbundet bör hjälm bäras vid uppsutten ridning och körning.

  Tommy Arvidsson

  Ålder: 37 år

  Yrke: Cowboy, hästuppfödare och snart hovslagare

  Familj: Sambon Emma Rohland, sönerna Robin 11, och Kevin, 9.

  Bor: Falköping.

  Meriter: Arbetat på ranch i Kanada och tävlat i rodeo. Har flera SM-guld i dummy roping (lassokastning).

  Quarterhäst

  Den amerikanska quarterhästen är till antalet världens största hästras med totalt fem miljoner registrerade individer i stamboken. I Sverige finns omkring 3 000 quarterhästar.

  Det är en hästras som kan användas till mycket. Allt från traditionellt rancharbete till westernridningens tävlingsgrenar, körning och dressyr.

  Det är också en mycket snabb häst som sägs ha fått sitt namn tack vare att det är den snabbaste hästen på en kvarts engelsk mile, cirka 400 meter.

  Relaterade artiklar

  Till toppen