Projekt ska lyfta hästnäringen
För att uppmärksamma den stora potential som finns inom hästnäringen har branschen startat ett företagarprojekt.
ATL följde med när hästföretagare samlades på Strömsholm för en workshop.
– Det finns fler hästar än kor i landet, det vet många om. Men sen då? Vi tycker att hästnäringen har kommit vid sidan av och det satsas för lite, säger Cilla Krantz.
Hon är projektledare för projektet ”Affärsutveckling, innovation och internationalisering i tillväxtorienterade hästrelaterade företag” som har startats för att nyttja den potential som finns i hästnäringen.
Cilla Krantz arbetar till vardags med att anordna seminerier och driva projekt genom sin roll som verksamhetsledare i Agro Sörmland som är en plattform för gröna näringar. När det kommer till hästnäringen tycker hon att det finns mycket kvar att utveckla, vilket är en av anledningarna till att projektet startades.
Ett av de större målen med projektet är att lyckas bygga broar över till andra näringar.
– Vi anlitar ofta personer som inte kommer från hästbranschen. På så sätt sprider vi kunskapen vidare till företag som inte alls är bekant med hästnäringen.
Varför är det så viktigt att bygga dessa nätverk utanför näringen?
– Allt handlar om resurser. Vi vill att fler ska vara med och ge hästnäringen det den förtjänar.
Företagen handplockades
Projektet har varit i gång i drygt 1,5 år och först och främst gällde det att hitta rätt entreprenörer. Totalt anmälde sig 32 stycken företagare som hade produkter eller idéer runt omkring hästen.
– Vi handplockade slutligen 13 företagare som hade tid och ett stort engagemang att driva sitt företag vidare.
Bland företagen finns många delar av hästnäringen representerade med allt från travsporten till islandshästar eller rena tech-företag för att hjälpa ryttaren med sitsen.
Under projekttiden samlas gruppen på olika inspirationsträffar och får hjälp både av varandra och experter med allt ifrån kontakter till finansieringsmöjligheter.
– Vi får jättemycket bra stöd och pepp och vi vill varandra väl, säger Malin Andersson som deltar i projektet med företaget Rheva.
Rheva producerar ett speciellt sårvårdsplåster för pälsdjur och får just nu hjälp med att etablera sig på den internationella marknaden – vilket är ett av målen för hela projektet.
Ett av de stora målen är att företagaren ska slå internationellt, hur tror du det ser ut när projektet är slut?
– Jag tror att när vi är färdiga om drygt ett år, är väldigt många ute på den internationella marknaden, säger Cilla Krantz.
Ska ge fler arbetstillfällen
Alla företag har inte kommit lika långt som Rheva har gjort än. Några har fått ut sin produkt medan andra först nu har satt i gång sina utvecklingsprojekt.
– Alla är på god väg. I förlängningen kommer projektet skapa nya arbetstillfällen vilket medför att vi gör nytta åt det stora goda, säger Åsa Öberg som är processledare.
Åsa Öberg är en av de som är inblandade i projektet utan att själv komma från hästvärlden.
Finns det något utmärkande att arbeta med personer inom hästnäringen?
– Det som skiljer människorna här från andra företagare är att det finns ett större mod. Jag brukar jämföra det med hoppryttare – de är vana vid att mana på och driva på. Många tycker att det inte får gå för sakta, säger Åsa Öberg.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.