Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 30 september 2020

  Projekt ska lyfta hästnäringen

  Strömsholm.

  För att uppmärksamma den stora potential som finns inom hästnäringen har branschen startat ett företagarprojekt.

  ATL följde med när hästföretagare samlades på Strömsholm för en workshop.

  – Det finns fler hästar än kor i landet, det vet många om. Men sen då? Vi tycker att hästnäringen har kommit vid sidan av och det satsas för lite, säger Cilla Krantz.

  Hon är projektledare för projektet ”Affärsutveckling, innovation och internationalisering i tillväxtorienterade hästrelaterade företag” som har startats för att nyttja den potential som finns i hästnäringen.

   Cilla Krantz är väldigt nöjd med projektet hittills och hoppas att många av företagen finns på den internationella marknaden när projektet är slut om drygt ett år.
  Cilla Krantz är väldigt nöjd med projektet hittills och hoppas att många av företagen finns på den internationella marknaden när projektet är slut om drygt ett år. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Cilla Krantz arbetar till vardags med att anordna seminerier och driva projekt genom sin roll som verksamhetsledare i Agro Sörmland som är en plattform för gröna näringar. När det kommer till hästnäringen tycker hon att det finns mycket kvar att utveckla, vilket är en av anledningarna till att projektet startades.

   Med i projektet finns allt ifrån rena tech-företag till rehabilitering för häst samt Bed and Box.
  Med i projektet finns allt ifrån rena tech-företag till rehabilitering för häst samt Bed and Box. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Ett av de större målen med projektet är att lyckas bygga broar över till andra näringar.

  – Vi anlitar ofta personer som inte kommer från hästbranschen. På så sätt sprider vi kunskapen vidare till företag som inte alls är bekant med hästnäringen.

  Varför är det så viktigt att bygga dessa nätverk utanför näringen?

  – Allt handlar om resurser. Vi vill att fler ska vara med och ge hästnäringen det den förtjänar.

  Företagen handplockades

  Projektet har varit i gång i drygt 1,5 år och först och främst gällde det att hitta rätt entreprenörer. Totalt anmälde sig 32 stycken företagare som hade produkter eller idéer runt omkring hästen.

  – Vi handplockade slutligen 13 företagare som hade tid och ett stort engagemang att driva sitt företag vidare.

   Åsa Öberg är processledare men kommer inte själv från hästvärlden. Hon beskriver hästmänniskor som starka och drivande, vilket är bra egenskaper om man vill lyckas som entreprenör.
  Åsa Öberg är processledare men kommer inte själv från hästvärlden. Hon beskriver hästmänniskor som starka och drivande, vilket är bra egenskaper om man vill lyckas som entreprenör. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Bland företagen finns många delar av hästnäringen representerade med allt från travsporten till islandshästar eller rena tech-företag för att hjälpa ryttaren med sitsen.

  Under projekttiden samlas gruppen på olika inspirationsträffar och får hjälp både av varandra och experter med allt ifrån kontakter till finansieringsmöjligheter.

  – Vi får jättemycket bra stöd och pepp och vi vill varandra väl, säger Malin Andersson som deltar i projektet med företaget Rheva.

   Malin Andersson är både deltagare och en av initiativtagarna. Projektets plattform som underlättar med både kontakter och mentorskap är något hon själv saknade när hon startade sitt eget företag för tolv år sedan.
  Malin Andersson är både deltagare och en av initiativtagarna. Projektets plattform som underlättar med både kontakter och mentorskap är något hon själv saknade när hon startade sitt eget företag för tolv år sedan. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Rheva producerar ett speciellt sårvårdsplåster för pälsdjur och får just nu hjälp med att etablera sig på den internationella marknaden – vilket är ett av målen för hela projektet.

  Ett av de stora målen är att företagaren ska slå internationellt, hur tror du det ser ut när projektet är slut?

  – Jag tror att när vi är färdiga om drygt ett år, är väldigt många ute på den internationella marknaden, säger Cilla Krantz.

  Ska ge fler arbetstillfällen

  Alla företag har inte kommit lika långt som Rheva har gjort än. Några har fått ut sin produkt medan andra först nu har satt i gång sina utvecklingsprojekt.

  – Alla är på god väg. I förlängningen kommer projektet skapa nya arbetstillfällen vilket medför att vi gör nytta åt det stora goda, säger Åsa Öberg som är processledare.

  Åsa Öberg är en av de som är inblandade i projektet utan att själv komma från hästvärlden.

  Finns det något utmärkande att arbeta med personer inom hästnäringen?

  – Det som skiljer människorna här från andra företagare är att det finns ett större mod. Jag brukar jämföra det med hoppryttare – de är vana vid att mana på och driva på. Många tycker att det inte får gå för sakta, säger Åsa Öberg.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen