Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 28 februari 2019

  Norska hästar kan ha spridit EHV-1 till svenska topphästar

  Norska Mattilsynet bekräftar nu att två norska hästar har smittats av EHV-1. Nu riskerar flera svenska topphästar att ha drabbats av smittan.

   Peder Fredricson, här på bild från en annan hopptävling, tillhör en av de ryttare som tävlade i Lilleström i helgen och efter hemkomst isolerat de hästar som var i Norge.
  Peder Fredricson, här på bild från en annan hopptävling, tillhör en av de ryttare som tävlade i Lilleström i helgen och efter hemkomst isolerat de hästar som var i Norge. FOTO: Mostphotos

  Det var vid tävlingar i norska Lilleström i helgen som en häst fördes bort från stallområdet till isolering på veterinärklinik i Oslo. Denna häst också från Bergen där en häst också insjuknat och avlivats. Misstanken handlade om att båda hästarna drabbats av EHV-1.

  På torsdagen bekräftar Mattilsynet, Norges motsvarighet till Livsmedelsverket, att proverna som tagits på de norska hästarna visar positivt för herpesvirus, EHV-1. Det är dock ännu oklart om det handlar om den neurologiska varianten som bland annat drabbat två anläggningar i Stockholms län.

  Hästar isolerades

  I Lilleström deltog flera internationella och svenska elitryttare som tävlade. Bland annat Jens Fredricson. Flera av de svenska ryttarna isolerade de tävlingshästar som varit med i Lilleström vid hemkomsten till Sverige. Kritiken har delvis varit hård mot bland annat arrangörerna för att inte ha informerat bättre kring det som hände.

  Flera hundra hästar deltog

  Enligt Mattilsynet stod alla hästar som startade i de internationella klasserna uppstallade inomhus i en av mässhallarna tillsammans med flera hundra andra hästar. Mattilsynet säger att det är i samma lokal som den häst som nu visat sig ha EHV-1 stod.

  ”Mattillsynet avråder från att resa från stall som fått hästar tillbaka från den mässhallen på Norgwegian Horse Festival. Hästar som startade i nationella klasser har stått uppstallade i tältstallar utomhus. För dessa hästar behövs inga förhållningsregler”, skriver Mattilsynet på sin sajt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen