Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 21 november 2018

  Pengar att spara om fodret analyseras

  Analyser av grovfoder spar både foder och pengar.

  - Och hur ska du annars veta om och vad du måste komplettera med, säger foderrådgivaren Eva Dahlström.

   Eva Dahlström arbetar som oberoende foderrådgivare.
  Eva Dahlström arbetar som oberoende foderrådgivare. FOTO: Lena Karlsson

  Efter ett skördeår som årets kan en foderanalys vara extra viktig. Förutom att priset på grovfoder i vissa fall stuckit i väg och både två- och tredubblats beroende på när man tvingats köpa in sitt grovfoder, har också priserna på spannmål, lucern och betfor gått upp. Utan en analys är det svårt att veta om man måste komplettera hästens foderstat och i så fall med vad.

  – Förstaskörden i år var liten men med höga värden. Om importerat foder har vi hört många larm om att det varit dåligt men jag har också sett sådant foder som haft höga värden och även med bra mineraler och selen.

  Det är den bedömning Eva Dahlström, oberoende foderrådgivare och som gör många foderstater, har gjort efter att ha sett hur resultaten av årets grovfoderanalyser. Klart är att innehållet i grovfodret varierat stort:

  – Jag har sett allt mellan 4 och 120 gram smältbart råprotein och från 15 gram ner till 1 gram kalk i analyserna jag har fått in.

  Stor obalans

  I analyserna har Eva Dahlström också noterat en stor obalans mellan energi och protein.

  – Många analyser har haft en hög energihalt och lågt protein och dessa har också ofta hög sockerhalt. Såna partier kommer ofta från ogödslade eller gamla vallar eller trädor.

  Det förekommer att fjolårshö rekommenderas till fånghästar men om man jämför hö, hösilage och ensilage så är sockerhalten också störst i hö.

   Gammal ogödslad vall kan vara rena sockerbomben som hö.
  Gammal ogödslad vall kan vara rena sockerbomben som hö. FOTO: Lena Karlsson

  Fång och EMS

  Höga sockervärden i grovfodret kan orsaka sjukdomar som fång. Siffror visar att i genomsnitt 15 hästar per dag drabbas av fång. Två tredjedelar av dessa är ston medan två hästar per dag avlivas på grund av fång. Alla som har fång har inte testat positivt för EMS (Ekvint Metabolic Syndrom) men de som har EMS ligger ofta i farozonen för fång.

  – Det är fortfarande många frågetecken kring dessa sjukdomar och hur mycket hänger allt ihop, vad som påverkar att de bryter ut; beror det på årstid, hormoner, vilken typ av foder, ras eller skador? Vi vet inte.

  Balansen viktig

  Det är viktigt att se över intaget av energi i förhållande till protein:

  – Man behöver inte oroa sig för om fodret är proteinrikt, hästen gör sig av med det protein som inte behövs. Det är kvoten som är det viktigaste. En lämplig kvot bör ligga mellan 5-6 när det gäller protein och energi och gärna högre för unghästar och digivande ston. Men det viktigaste är att veta att kvoten är i just ditt grovfoder och allt går att rätta till bara man vet just kvoten.

  Däremot klarar inte en häst ett underskott av protein under längre tid utan att tappa muskelmassa. Ett proteinfattigt grovfoder kan kompletteras med till exempel lucern, soja, proteinkoncentrat eller potatisprotein.

  Oberoende foderrådgivare

  Eva Dahlström i Örebro är oberoende foderrådgivare och har bland annat mycket kontakt med foderforskarna på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

  En stor del av sin arbetsdag använder hon till att gör foderstater åt professionella tränare inom trav och galopp och andra inom hästsporten.

  Men hon åker också ut och håller föredrag kring utfodring. I måndags kväll var hon i Karlstad dit Värmlands Hästsjukhus bjudit in henne. Intresset var stort och det var fullsatt i Färjestadstravets konferensrum.

  Relaterade artiklar

  Till toppen