Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 13 mars

  Effektiv stallmiljö ger mer tid till hästarna

  Långerud.

  Så enkelt och tidsbesparande som möjligt, det är Torbjörn och Madelen Ohlzons filosofi. De var tidigare nötköttsbönder och har tagit med sig erfarenheterna därifrån in i stallet.

  – All tid vi sparar kan vi lägga på hästarna, säger Madelen Ohlzon.

   Madelen och Torbjörn Ohlzon hade hästarna som hobby innan de sadlade om. I dag har deras stuteri plats för 65 hästar.
  Madelen och Torbjörn Ohlzon hade hästarna som hobby innan de sadlade om. I dag har deras stuteri plats för 65 hästar. FOTO: Mari Nälsén

  Det regnar och blåser och det är varning för kraftiga vindbyar ­senare under eftermiddagen.

  I gröna stallet på Långeruds gård är boxarna nyhalmade och väntar på att hästarna ska komma in.

  – Vi mockar boxarna var tredje vecka, förklarar Torbjörn Ohlzon. Vi strör med ett tjockt lager halm varje dag så att hästarna ligger bra och har det mjukt och skönt. Var tredje vecka öppnar vi fronten på ­alla boxar och kör ut allting med en liten Avant lastmaskin.

   Gårdens Avant används till alla arbeten som inbegriper tunga lyft.
  Gårdens Avant används till alla arbeten som inbegriper tunga lyft. FOTO: Mari Nälsén

  Hästarnas ströbädd är bara en av flera arbetsbesparande åtgärder som Madelen och Torbjörn Ohlzon använder sig av. Andra är att fodra med hjälp av maskin och sopa stallgolvet med lövblås.

  – Det är faktiskt inte vår egen idé men den är genialisk. 160 meter stall­gång blir klinisk ren och det går fort.

  Fram till 2013 var Torbjörn och Madelen Ohlzon nötköttsbönder med cirka 800 mellankalvar på en gård i Töreboda. De hade några fölston själva och det var när folk hörde av sig och ville ha hjälp med sina hästar som tanken på att kanske satsa på hästar föddes. När gården i Bäckhammar med plats för 65 hästar blev till salu slog de till och tog med sig 17 år av erfarenhet från nötvärlden in i hästvärlden.

   Boxarna strös med halm varje dag och ströbädden mockas ut var tredje vecka. Då öppnas alla framsidor på boxarna och bädden körs ut med hjälp av en Avant lastmaskin.
  Boxarna strös med halm varje dag och ströbädden mockas ut var tredje vecka. Då öppnas alla framsidor på boxarna och bädden körs ut med hjälp av en Avant lastmaskin. FOTO: Mari Nälsén

  Noga med hästar utifrån

  En sån sak är att förhindra smittor. När kalvarna kom i grupp till Torbjörns och Madelens gård separerades de och blandades inte med varandra. Samma tänk har de när det kommer in unghästar ­utifrån.

  – Vi är nog lite mer nojiga än många andra hästmänniskor, säger Madelen Ohlzon.

  – Vi ser till att de nytillkomna ­inte kommer i kontakt med ­varand­ra, går i separata hagar och inte kommer åt att nosa på varandra.

   Lilla stallet på Långeruds gård.
  Lilla stallet på Långeruds gård. FOTO: Mari Nälsén

  Har seminstation

  De är också noga med att tvätta och desinficera stallet med jämna mellanrum och har hittills klarat sig bra från smittor.

  – Det bästa vore om vi kunde ha ett mottagningsstall dit vi tog alla nykomlingar först. Men nu har vi inte det och därför blir det lite mer jobb med att skärma av, säger ­Torbjörn Ohlzon.

  Gården är även seminstation men den är enbart för gårdens hästar, allt för att undvika att abortvirus och andra sjukdomar letar sig in i anläggningen.

  Eftersom det är många föl och unghästar på stuteriet är det många som får behandling samtidigt när veterinären kommer.

   Styvsyskonen med stjärnor. Det ena fölets mamma dog när hon fölade men adopterades av ett annat sto med föl. Sedan dess har de här två hängt ihop som ler och långhalm och blivit kändisar som till och med varit med i morgon-TV.
  Styvsyskonen med stjärnor. Det ena fölets mamma dog när hon fölade men adopterades av ett annat sto med föl. Sedan dess har de här två hängt ihop som ler och långhalm och blivit kändisar som till och med varit med i morgon-TV. FOTO: Mari Nälsén

  – Något som jag reagerade på när vi vaccinerade var att det måste skrivas in i hästarnas pass och dessutom i respektive journal. Om det är 30 hästar som vaccineras tar det tid. Med kalvarna var det bara ett knapptryck när de till exempel vaccinerats mot ringorm och sedan stod det i alla journaler. Men för häst fanns inget sådant och jag har verkligen letat, säger Madelen ­Ohlzon.

   Lastmaskinen används till alla arbeten som inbegriper tunga lyft. Men för att den ska ta sig fram överallt har bland annat vissa dörröppningar behövt breddas.
  Lastmaskinen används till alla arbeten som inbegriper tunga lyft. Men för att den ska ta sig fram överallt har bland annat vissa dörröppningar behövt breddas. FOTO: Mari Nälsén

  Hon tog hjälp och nu finns programmet de saknat.

  Verksamheten på Långeruds gård vilar på flera ben. Inackordering av föl­ston, unghästar som prepareras för auktioner och seminstation för de uppstallade hästarna. De tidsbesparande ­åtgärderna i stallet bidrar till välhanterade hästar som visas upp via sociala medier för ägare och andra.

  – Det är så, ju mer tid vi sparar på de tråkiga sakerna, desto mer tid kan vi ägna åt ­hästarna, hantering är A och O, säger hon.

  Välstammade hästar

  Under en rad av år har unghästar på Långeruds gård gått riktigt bra på auktionerna och alla år utom ett funnits med på topp tio över de ­allra bäst betalda.

  – Vi har haft tur att få hit ­fina välstammade hästar, säger ­Torbjörn Ohlzon och erkänner att de under de senaste åren säkert fått tacka nej till över 100 förfrågningar från potentiella kunder.

  Långeruds gård

  Ägare: Madelen och Torbjörn Ohlzon.

  Ålder: 47 och 55.

  Familj: Två barn, Philip 18 och Lovisa 14.

  Areal: 100 varav 90 åker.

  Anställda: 1,5 förutom ägarparet.

  Hästar: 65 totalt varav tio egna fölston.

  Omsättning: Cirka 7 miljoner kronor.

  Unghästauktion – så går det till

  Unghästar tas emot två månader före auktion

  Unghästarna får stå på box och får nytt foder för att bygga muskler och få rätt hull

  Filmas och tas bilder som skickas till auktionen och läggs på Långeruds hemsida

  Om det är en selekterad auktion kommer arrangören ut och besiktigar hästarna innan de plockas ut för auktion.

  Veckan innan skos och verkas unghästarna, tvättas och får nya grimmor. Personal fixas för att visa hästarna.

  Källa: Torbjörn Ohlzon

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen