Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 4 april 2019

  Nu är dörren på glänt hos Skånsta Ryttare

  Åkersberga.

  Det dödliga viruset EHV-1 har tagit fyra hästars liv för ridklubben Skånsta Ryttare. Men nu är läget stabilt och det finns hopp om att kunna börja med lektioner igen under april.

   Snart dags att öppna. Skånsta Ryttare räknar med att kunna öppna anläggningen igen i mitten av april.
  Snart dags att öppna. Skånsta Ryttare räknar med att kunna öppna anläggningen igen i mitten av april. FOTO: Mikael Marklund

  4 januari blev en häst på Skånsta Ryttares anläggning i Åkersberga norr om Stockholm så dålig att man befarade att den drabbats av en hjärnblödning. Det visade sig vara det fruktade EHV-1-viruset.

  Av de 60 hästar som finns på anläggningen har 19 drabbats av neurologiska symtom och 20 har haft feber på grund av viruset. Sammanlagt fyra hästar har dött.

  – Två av våra egna, två var privathästar, säger Annelie Egertz, ridinstruktör på Skånsta Ryttare.

  De vet inte hur smittan kom in i anläggningen, inte heller vad som gjorde att vissa hästar klarade sig.

  Sjukdomen kan ha funnits latent hos ett eller flera djur på anläggningen. Sedan kan till exempel någon form av stress medverkat till ett utbrott.

  Sedan i mitten av februari har inga nya hästar insjuknat. Ett bakslag inträffade i slutet av mars, då en av hästarna fick feber efter att 13 av 28 karensdagar gått. Något EHV-1 virus har dock inte hittats.

  Nu hoppas Skånsta Ryttare kunna börja med lektioner igen under april.

  – Men det kommer att dröja till i sommar innan allt är normalt igen, säger Annelie Egertz.

   – Vi, och säkert hela Hästsverige, har lärt oss att inte förringa att ta tempen på hängiga djur. Upptäcks symptomen i tid är mycket vunnet ur behandlingssynpunkt, säger Annelie Egertz, ridinstruktör på Skånsta Ryttare.
  – Vi, och säkert hela Hästsverige, har lärt oss att inte förringa att ta tempen på hängiga djur. Upptäcks symptomen i tid är mycket vunnet ur behandlingssynpunkt, säger Annelie Egertz, ridinstruktör på Skånsta Ryttare. FOTO: Mikael Marklund
   Av 60 hästar på anläggningen fick 19 neurologiska symptom och 20 feber på grund av EHV1-viruset.
  Av 60 hästar på anläggningen fick 19 neurologiska symptom och 20 feber på grund av EHV1-viruset. FOTO: Mikael Marklund

  Tärt på ekonomin

  Sjukdomsutbrottet har frestat på föreningens ekonomi. Det har dels inneburit rejäla veterinärräkningar, dels uteblivna intäkter i form av ridavgifter.

  – Visst har vi försäkringar, men de täcker inte allt, säger Annelie Egertz.

  Såväl allmänheten som företag har gått in och stöttat.

  – Vi har fått in närmare 200 000 kronor i olika insamlingar. Många har varit väldigt hjälpsamma. Och Österåker kommun har också lovat att de ska göra något. Men hur mycket vet vi inte ännu.

   I förra veckan var veterinären hos Skånsta Ryttare för att kontrollera djuren. Flera hade fortfarande svårt att röra sig normalt.
  I förra veckan var veterinären hos Skånsta Ryttare för att kontrollera djuren. Flera hade fortfarande svårt att röra sig normalt. FOTO: Mikael Marklund

  Totalsanering

  Nu väntar de på att distriktsveterinären ska friskförklara alla djur. Sedan ska hela anläggningen totalsaneras. Väggar, golv och tak ska tvättas grundligt och sedan sprutas med ett desinfektionsmedel som även biter på virus.

  Men om sjukdomen kan finnas latent hos ett djur – betyder det att ni kanske inte är av med den i alla fall?

  – Så är det. Men vi, och säkert hela Hästsverige, har lärt oss att inte förringa att ta tempen. Upptäcks symtomen i tid är mycket vunnet ur behandlingssynpunkt. Att isolera sjuka djur så snabbt som möjligt är A och O. Då minskar också spridningsrisken.

  Förutom hos Skånsta Ryttare fick hästar i ett stall på Värmdö EHV-1-viruset under början av året. En av dessa tvingades man avliva.

   Sedan i mitten av februari har inga nya hästar insjuknat.
  Sedan i mitten av februari har inga nya hästar insjuknat. FOTO: Mikael Marklund
   Veterinären undersökte i förra veckan alla hästar med den neurologiska formen av virussjukdomen.
  Veterinären undersökte i förra veckan alla hästar med den neurologiska formen av virussjukdomen. FOTO: Mikael Marklund

  EHV1-fakta

  EHV1 är ett herpesvirus som finns hos hästar i hela världen. Det kan orsaka feber, förkylning samt att dräktiga ston kastar sina för. Det finns också en neurologisk variant som det dock inte finns något vaccin mot. Bland symptomen finns vinglighet, svårigheter att resa sig och svårigheter att kontrollera urineringen.

  Skånsta-fakta

  Föreningen Skånsta Ryttare ägs av cirka 550 personer. Verksamheten som drivs utan vinstsyfte startade 1962.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen