Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 6 april 2019

  Nytt bakslag för Skånsta Ryttare

  Ridskolan Skånsta Ryttare i Åkersberga har drabbats hårt av det dödliga EHV-1-viruset. Förhoppningen var att kunna öppna anläggningen i april, men ett nytt fynd av det fruktade viruset tvingar stallet att fortsätta hålla stängt.

   Nya prover visar att EHV-1 viruset fortfarande finns hos ridklubben Skånsta Ryttare.
  Nya prover visar att EHV-1 viruset fortfarande finns hos ridklubben Skånsta Ryttare.

  Som ATL tidigare har skrivit har ridskolan Skånsta Ryttare i Åkersberga norr om Stockholm drabbats av det allvarliga EHV-1-viruset. Fyra hästar har dött och av de 60 hästar som finns på anläggningen har 19 drabbats av neurologiska symtom.

  Sedan mitten av februari har inga fler hästar insjuknat och trots att en häst fick feber i slutet av mars har inga fler förekomster av EHV-1 hittats på ridskolan.

  Hopp om öppning i april

  Skånska Ryttare hoppades därför på att kunna återuppta lektionsverksamheten under april.

  Detta går nu om intet, sedan det farliga viruset på nytt har hittats hos en av anläggningens hästar skriver Lokaltidningen Mitt i.

  – Det visade att en häst fortfarande bär på viruset. Vi ska flytta ut den hästen och så får vi börja räkna på nytt, säger Ann Borglund, verksamhetschef på Skånsta Ryttare, till Mitt i.

  Ridskolan hade tagit prover på 13 hästar, varav en alltså var smittad med viruset. Den häst som bär på smittan är enligt uppgifter på Skånsta Ryttares webbplats pigg och visar inga tecken på sjukdom. Nu tvingas Skånska Ryttare att hålla stallet i karantän ytterligare 21 dagar.

  Sjukdomsutbrottet har frestat på föreningens ekonomi. Det har dels inneburit rejäla veterinärräkningar, dels uteblivna intäkter i form av ridavgifter.

  – Visst har vi försäkringar, men de täcker inte allt, säger Annelie Egertz, ridinstruktör på Skånsta Ryttare till ATL.

  LÄS MER: Samlade in 145 000 till drabbad ridklubb

  Såväl allmänheten som företag har gått in och stöttat.

  – Vi har fått in närmare 200 000 kronor i olika insamlingar. Många har varit väldigt hjälpsamma. Och Österåker kommun har också lovat att de ska göra något. Men hur mycket vet vi inte ännu, säger Annelie Egertz.

  Ridklubben skriver också på sin webbplats att den saneringshelg som var inplanerad till den 13–14 april får skjutas upp.

  LÄS MER: Försäkringar kan ta delar av smällenLÄS MER: Hästar fortsätter att insjukna

  EHV1-fakta

  EHV1 är ett herpesvirus som finns hos hästar i hela världen. Det kan orsaka feber, förkylning samt att dräktiga ston kastar sina föl. Det finns också en neurologisk variant som det dock inte finns något vaccin mot. Bland symptomen finns vinglighet, svårigheter att resa sig och svårigheter att kontrollera urineringen.

  Skånsta-fakta

  Föreningen Skånsta Ryttare ägs av cirka 550 personer. Verksamheten som drivs utan vinstsyfte startade 1962.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen