Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 4 maj 2018

  Dödligt virus kan ha nått Sverige

  Nu misstänks abortvirus av den centralnervösa formen även ha drabbat häst i Sverige.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Det handlar om det smittsamma herpesviruset EHV-1 som redan orsakat fler hästars död i ett utbrott i bland annat Danmark.

  Nu har en häst i ett inackorderingsstall i Skåne uppvisat symptom och provtagits för EHV-1. Hästen har haft feber och uppvisat centralnervösa symtom.

  Ofta orsakar herpesviruset enbart en luftvägsinfektion även om ston i den senare delen av dräktigheten också kan kasta sina föl. Men viruset kan också ge neurologiska symptom som visar sig till exempel som förlamning och kan leda till att man tvingas ta bort insjuknade hästar.

  Hela stallet i Skåne, med cirka 15-20 hästar och beläget i Torna-Hällestad, har getts rekommendation om isolering av stallet i väntan på provsvar.

  Det finns flera olika typer av herpesvirus som drabbar hästar i Sverige årligen. EHV-1 är dock den mest fruktade och. Sjukdomen är anmälningspliktig sjukdom enligt Jordbruksverkets bestämmelser.

  LÄS OCKSÅ: Dödligt utbrott av herpesvirusLÄS OCKSÅ: Kvarkavaccin på marknaden 2020

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen