Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 18 mars 2020

  Djursjukskötare kan få prövotid

  Djursjukskötare gav lugnande medel och utförde lokalbedövning samt lossade vargtänder på minst två hästar på eget initiativ.

  Nu anser Jordbruksverket att djursjukskötaren ska sättas på prövotid.

  FOTO: Ann Lindén

  ”Oskicklig i sin yrkesutövning” – det kallar Jordbruksverket en djursjukskötare efter att denne utfört operativa ingrepp på två hästar. Djurskötaren ska ha avlägsnat hästarnas vargtänder, något som endast får utföras av veterinär. Utöver detta har personen också gett lugnande och lokalbedövande medel till hästarna utan att veterinär ordinerat behandlingen. En tredje punkt är att personen har bristfällig journalföring, eller helt underlåtit att föra journal.

  Varning inte tillräckligt

  Därför anser Jordbruksverket att djursjukskötaren ska få prövotid och myndigheten har anmält denne till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Jordbruksverket anser att en varning inte är en tillräckligt ingripande åtgärd då överträdelserna ses som allvarliga.

  Händelsen uppmärksammades av en veterinär och djursjukskötare som befann sig i samma stall som den aktuella personen. Efteråt anmälde veterinären händelsen till länsstyrelsen som vid kontroll uppmärksammat stora brister i djursjukskötarens yrkesutövning.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen