Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 2 juli 2019

  Riskerar påföljd efter tandutdragning

  Djursjukskötaren bröt mot reglerna och drog ut vargtänder på häst. Nu anmäls han till Ansvarsnämnden.

   Ansvarig veterinär måste finnas på plats om hästen ska sederas. Att dra ut vargtänder får dessutom enbart veterinärer göra.
  Ansvarig veterinär måste finnas på plats om hästen ska sederas. Att dra ut vargtänder får dessutom enbart veterinärer göra. FOTO: Shutterstock/TT

  Att dra ut vargtänder på hästar är ett ingrepp som bara veterinärer får göra. Det anses inte som ett mindre operativt angrepp och anges tydligt i gällande bestämmelser. Att sedera hästar får också bara göras med ansvarig veterinär närvarande. Veterinär måste också ha ordinerat det läkemedel som används vid allmän bedövning eller lokalbedövning.

  I februari i år observerades att den legitimerade djursjukskötaren, verksam i södra Sverige, befann sig i ett stall där han både sederade och drog ut vargtänder på hästar. Någon ansvarig veterinär fanns inte på plats. Däremot en annan veterinär som fanns i stallet för att behandla helt andra hästar. När veterinären påtalade för stallägaren att djursjukskötaren inte fick göra operativa ingrepp eller bedöva hästarna blev denne enligt egen utsago utskälld och utslängd ur stallet.

  Efter anmälan till länsstyrelsen har myndigheten efter kontroll och utredning beslutat gå vidare med en anmälan till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Länsstyrelsen anser att nämnden bör pröva om djursjukskötaren agerat försumligt och om det har varit tillräckligt allvarligt för att han ska få en disciplinpåföljd.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen