Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 12 februari 2016

  "Det är kostsamt att driva veterinärvård"

  Enligt försäkringsbolagen har kostnaderna för veterinärvård stigit per behandling. "Det finns väl ingen direkt samsyn mellan försäkringsbolagen vad gäller att priserna ökat", kontrar Anders Thunberg, styrelserepresentant på Evidensia.

  "Veterinärvård är nästan aldrig lönsamt" hävdar Anders Thunberg.
  "Veterinärvård är nästan aldrig lönsamt" hävdar Anders Thunberg.

  Det var för cirka tre år sedan som över hälften av landets veterinärkliniker och djursjukhus köptes upp av två riskkapitalbolag och veterinärkedjorna Evidensia och Anicura bildades, där de senare inte har veterinärvård för häst.

  Evidensia har drygt 40 veterinärkliniker i Sverige varav 15 är hästkliniker. Tillsammans står de två kedjorna för cirka 60 procent av veterinärmarknaden i Sverige enligt Jan Lindblom på Folksam.

  – Vi är stolta över vår hästverksamhet och det är kostsamt att driva veterinärvård för häst och det är nästan inte lönsamt. Vi höjer priserna med två-tre procent per år och dessutom är prissättningen lokal och inte alls förknippad med ägarbilden, säger Anders Thunberg på Evidensia.

  Det är cirka tre år sedan som Evidensia etablerade sig på den svenska marknaden.

   

  LÄS MER: Dyrare veterinärvård med riskkapitalisternas intåg

  Så många hästkliniker finns det

  Det finns ingen exakt siffra över antalet hästkliniker i landet. Länsstyrelserna har register över länets veterinärer men inte var och hur de är verksamma. Vid en rundfrågning till landets 21 länsstyrelser har 19 av dem svarat med ett ungefärligt antal vilket ger 60 hästkliniker, Skåne och Norrbotten inte medräknat. Skåne uppger att de inte kan svara och man vill heller inte lämna en uppskattat siffra. Norrbotten har valt att inte svara alls. Veterinärkedjan Evidensia har 15 hästkliniker i Sverige, och Distriktsveterinärerna fyra.

  Relaterade artiklar

  Till toppen